Κωδικός «Πάσχα με τήρηση των περιορισμών»

Κωδικός «Πάσχα με τήρηση των περιορισμών»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ειδικό σχεδιασμό, κεντρική παράμετρος του οποίου είναι η αυστηροποίηση των μέτρων που ούτως ή άλλως εφαρμόζονται όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της καραντίνας, οι αρμόδιες αρχές θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι ο εορτασμός του Πάσχα δεν θα συνοδευθεί από χαλάρωση των (αυτο)περιορισμών που έφεραν τα θετικά –μέχρι τώρα– αποτελέσματα στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως και την Κυριακή του Πάσχα, θα ισχύσουν τα αυξημένα μέτρα της αστυνομίας για την τήρηση των περιορισμών στην κίνηση. Στόχος του σχεδίου είναι να περιοριστούν –υπό τον φόβο διασποράς του ιού– οι μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία ή τις εξοχικές κατοικίες, που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Ενισχύονται για τον λόγο αυτό τα μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, όπως επίσης και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν σε παραθεριστικούς οικισμούς εκτός αστικού ιστού, όπως για παράδειγμα η Νέα Μάκρη, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 8 Απριλίου, που ίσχυσε η απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού κατοικίας, μέχρι χθες είχαν βεβαιωθεί 407 πρόστιμα, ενώ σε 236 περιπτώσεις αστυνομικοί προχώρησαν σε αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας από τα Ι.Χ. των παραβατών.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χθες στην «Κ» ότι την ημέρα του Πάσχα δεν θα ελέγχονται μόνο τα αυτοκίνητα που κινούνται από την πόλη προς παραθεριστικές περιοχές αλλά και όσα επιστρέφουν. «Δεν θα είναι εύκολο για όποιον το επιδιώξει να μετακινηθεί χωρίς να υποβληθεί σε έλεγχο», τόνισε. Ταυτόχρονα, ζητούμενο για την ηγεσία της αστυνομίας είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός εντός των πόλεων. Αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης και από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα έχουν πάρει εντολή να εποπτεύουν τις εκκλησίες για το ενδεχόμενο κάποιες απ’ αυτές να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πιστούς κατά παράβαση των οδηγιών της Ιεράς Συνόδου. Αντίστοιχη μέριμνα υπάρχει για τις μεγάλες αγορές (π.χ. Βαρβάκειος) και τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων.

Επιπλέον, χθες πηγές από το αρχηγείο της αστυνομίας φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι όσες καταγγελίες γίνουν στο «100» για συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε σπίτια, ταράτσες ή πιλοτές πολυκατοικιών θα ελεγχθούν και θα επιβληθούν πρόστιμα. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν κάποιοι αγνοήσουν τις απαγορεύσεις είναι πιθανό να θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις με τους γείτονές τους, που ενδεχομένως επιλέξουν να ενημερώσουν την αστυνομία» δήλωσε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου υπογράμμισε, πάντως, ότι, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της κίνησης, τονίζοντας πάντως ότι η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί και συμμορφώνεται με τις υποδείξεις.

Στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδιες πηγές από την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν εισηγήσεις  για «μικρή αυστηροποίηση» του πλαισίου που αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Κάποιες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που καλούσαν τον κόσμο να αψηφήσει τις απαγορεύσεις δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από τα στελέχη της Αστυνομίας, ενώ τρία προφίλ στο Facebook που προέτρεπαν τους ακολούθους τους να «μη μείνουν σπίτι» έπαψαν να λειτουργούν εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή