Ανάλυση: Η κρίση αναδεικνύει τον πατριωτισμό της ευθύνης

Ανάλυση: Η κρίση αναδεικνύει τον πατριωτισμό της ευθύνης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει όχι μόνο μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, αλλά και μια γενικότερη κρίση με συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδα. Ακόμη και οι ισχυρές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και τα συστήματα δημόσιας υγείας έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους και τις αντοχές τους. 

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής τύπος και ερευνητές αναφέρονται στην Πατρίδα μας ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Τα στερεότυπα του απείθαρχου Έλληνα, του ανοργάνωτου Ελληνικού κράτους, της αναποτελεσματικής διοίκησης, των «τεμπέληδων» δημοσίων υπαλλήλων, του «κακοπροαίρετου» επιχειρηματία στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να καταρρίπτονται μονομιάς. Αυτή η κρίση δημιούργησε μια σημαντική ευκαιρία και ανέδειξε το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής.

Η κρίση που βιώνουμε αναδεικνύει τις δυνάμεις μας. Τις δυνάμεις μας σε ανθρώπινο δυναμικό, που παρά το brain drain και τη φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό έμψυχο προσωπικό, που με αυταπάρνηση και ζήλο, με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης προσφέρει τις υπηρεσίες του: στα νοσοκομεία, στη φύλαξη των συνόρων, στα εργαστήρια, στην καθαριότητα, στην εκπαίδευση, στα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακεία, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην τροφοδοσία και τις μεταφορές, σε όλους τους ζωτικούς τομείς που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Η πανδημία του κορονοϊού έφτασε στη χώρα μας, την ώρα που δίναμε μια άλλη μάχη στον Έβρο και το Αιγαίο. Μια μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων μας από την εισβολή παράνομων μεταναστών, την οποία οργάνωνε η Τουρκία. Μία μάχη η οποία, ευτυχώς για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, τελικά κερδήθηκε. Και κερδήθηκε χάρη στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, την μαχητικότητα και την αυταπάρνηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μας, αλλά και της ομοψυχίας του Ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Για να αποδείξουμε, για άλλη μια φορά, ότι όταν γινόμαστε μια γροθιά μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.

Η κρίση δημιούργησε μια ευκαιρία, όπου η διοίκηση προσαρμόστηκε σε ελάχιστο χρόνο σε νέα δεδομένα υιοθετώντας πρωτοποριακές για τη χώρα μας διαδικασίες με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη: από την υγεία μέχρι την παιδεία και από τον αθλητισμό μέχρι τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση υιοθετεί σιαρκώς νέες διαδικασίες για την προάσπιση του αγαθού της υγείας, την προστασία των πολιτών και την διαχείριση τόσο της κρίσης, όσο και της επόμενης μέρας.   

Η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Πρωθυπουργός της Χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής μιας αποτελεσματικής Κυβέρνησης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Όταν στην αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη είτε παρέμεναν απλά θεατές, είτε συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους, στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, με αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, με άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, με τη συστράτευση και του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προσφορά υγειονομικού υλικού, με δέσμες μέτρων οικονομικής ενίσχυσης όχι μόνο της παρούσας περιόδου, αλλά και του επόμενου διμήνου.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια νοιώθουμε περήφανοι και δυνατοί! Δεν είμαστε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος με υπεύθυνους και περήφανους πολίτες, που αποτελούμε παράδειγμα φιλότιμου και αλληλεγγύης!

Είναι βέβαιο ότι από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε λαβωμένοι, αλλά θα βγούμε και πιο δυνατοί και πιο ώριμοι! Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς το κράτος, αλλά και προς τον συμπολίτη μας, με μεγαλύτερη πίστη στην ατομική ευαισθησία και στις συλλογικές μας δυνάμεις. Έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, δημιουργικής και φιλότιμης Ελλάδας. Έχοντας εξοικειωθεί περισσότερο με τον εθελοντισμό, τις μεγάλες δωρεές (μικρές και μεγάλες), την ομαδική δουλειά και την αυτοπεποίθηση στις δικές μας δυνάμεις. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μας: «Όλα αυτά συγκροτούν τον πατριωτισμό της ευθύνης και θα γίνουν και πάλι τα υλικά μιας γεωγραφικά μικρής χώρας αλλά με μεγάλους ανθρώπους, της αυριανής Ελλάδος».

*Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή