«Συμμαχία» Τσίπρα με την εσωκομματική αντιπολίτευση

«Συμμαχία» Τσίπρα με την εσωκομματική αντιπολίτευση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνθημα «Ξεκινάμε για την Αριστερά της εποχής μας» είχε προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στα τέλη Νοεμβρίου, όμως λογάριαζε χωρίς τον κορωνοϊό. Ο μετασχηματισμός έχει τιναχθεί στον αέρα και κανένας στην Κουμουνδούρου δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε το κόμμα θα μπορέσει να αρχίσει κανονικά τις προσυνεδριακές διαδικασίες, τη σύγκληση των οργάνων και τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις, ώστε αμέσως μετά να γεμίσει ένα στάδιο με 3.000 συνέδρους.

Αυτή την περίοδο στην αξιωματική αντιπολίτευση η διαφωνία εστιάζεται στο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να θυμίσει την περίοδο 2012-2014 ή αν οφείλει να συνεχίσει να κινείται σε μετριοπαθείς γραμμές έχοντας ως αιχμή μόνο την οικονομία. Ενδεικτικό των αλλαγών που πραγματοποιούνται στην Κουμουνδούρου είναι πως η κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την υιοθέτηση της στρατηγικής της «χρήσιμης αντιπολίτευσης» δεν προέρχεται από τους συνήθεις υπόπτους, την αριστερή πτέρυγα. Στον 6ο και στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου αξιολογούνται δημοσκοπήσεις, όπως της MRB για το Star, που δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί κομματικές αντιπαραθέσεις, αφού σε ποσοστό 45% έκρινε θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση.

Στη μετά κορωνοϊό εποχή οι διαξιφισμοί στην Κουμουνδούρου θα επανέλθουν γύρω από την πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος, απλώς θα ξεκινήσουν από εντελώς διαφορετική αφετηρία. Βουλευτής και μέλος της πτέρυγας των προεδρικών εκτιμούσε μιλώντας στην «Κ» πως η κοινωνική γεωγραφία σε όλον τον κόσμο κινείται πλέον προς τα δεξιά, αφού η πανδημία έχει ξυπνήσει συντηρητικά αντανακλαστικά και το ριζοσπαστικό παρελθόν της Κουμουνδούρου αναμένεται να πιεστεί σημαντικά. Με αυτά τα δεδομένα, είναι σίγουρο πως αριστερό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να κερδίσουν το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η μη ενιαία έκφραση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δίνει, ωστόσο, την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στο παιχνίδι, χωρίς να παραιτείται και από τον χώρο του Κέντρου. Ακόμα και στο περιβάλλον του, άλλωστε, υποστηρίζουν πως οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, έστω και σε βάθος χρόνου, θα ηττηθούν. Η «ασπίδα» του τέως πρωθυπουργού σε αυτή την περίπτωση θα είναι η εσωκομματική του αντιπολίτευση. Οι «53+» και οι παλαιοί κομματικοί έχουν ασκήσει κριτική σε επιλογές του σε σχέση με την προοδευτική συμμαχία το τελευταίο διάστημα, όμως έχουν σιωπήσει. Οπως εξηγεί στέλεχος της τάσης στην «Κ», σε αυτή την ιδιαίτερη φάση περιμένουν το σήμα και την πολιτική συγκυρία για να βρεθούν στο προσκήνιο και να κερδίσουν πόντους για το κόμμα, πιέζοντας σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, η δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος.

Σε αυτό το μπλοκ θα στοιχιστεί o ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στο κόμμα και κινηματικά στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο αντιπολίτευσης. Η «φόρα» του 2015 γνωρίζουν καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει, αφού πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πώς θα αποφύγει φυγόκεντρες τάσεις, αφού η ειδική συνθήκη του κορωνοϊού τού έχει αφαιρέσει πολλά όπλα και τον εμφανίζει απονευρωμένο αντιπολιτευτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή