Σκηνικό σύγκρουσης στη Βουλή ενόψει της μεγάλης ύφεσης

Σκηνικό σύγκρουσης στη Βουλή ενόψει της μεγάλης ύφεσης

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χρήση όρων όπως «κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος» και «καλοστημένη πολιτική απάτη», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χρωματίζει» την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, καταδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο τις διαθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του ιδίου για μια μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τώρα που η υγειονομική κρίση υποχωρεί και τα προβλήματα στην οικονομία θα τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Αφορμή για αυτή, την πρώτη μετά τις σύντομες διακοπές του Πάσχα, κοινοβουλευτική κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα καταγράφηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, που ήδη έχουν προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης», και μεταξύ άλλων επισημαίνει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Από τα τέλη Φεβρουαρίου νομοθετείτε μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για θέματα άσχετα με τα έκτακτα και κατεπείγοντα υγειονομικά ζητήματα, όπως τα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποφεύγοντας έτσι την πλήρη και έγκαιρη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου αφενός να μην αναμετρηθείτε με το ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της κοινωνίας και αφετέρου να μην υποβληθείτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε σχέση με την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων. Η πρόσφατη, ωστόσο, υπόθεση των Voucher της δήθεν κατάρτισης συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης. 

Αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη».

Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, μάλλον αιφνιδίασε τους περισσοτέρους, καθώς ο ίδιος είχε προαναγγείλει γενικευμένη περί τα οικονομικά αντιπαράθεση, μέσω μιας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα αυτά στη Βουλή. «Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει», είχε πει (15/4) σε τηλεοπτική συνέντευξη του.

Ήταν μόλις δύο ημέρες μετά από ένα τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου γινόταν λόγος για «μεγάλη ύφεση το 2020», και με τον κ. Μητσοτάκη τότε να σημειώνει: «Επόμενη μεγάλη πρόσκληση θα είναι η ανάταξη της οικονομίας μας».

Ως γνωστόν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εδώ και καιρό ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν την οικονομική ζωή, χαρακτηρίζοντας τα αποσπασματικά και ανεπαρκή, με την κυβέρνηση να απαντά ότι το εύρος της επερχόμενης (παγκόσμιας οικονομικής) κρίσης είναι επί του παρόντος άγνωστο και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται αλόγιστες κινήσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ήταν σαφής ως προς τις δικές του προθέσεις και σχεδιασμούς επ’ αυτών των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης, στη συνέντευξη του στην «Κ»:

«Ξέρω ότι θα έχουμε μια βαθιά ύφεση το 2020. Αντιμετωπίζουμε ένα διεθνές περιβάλλον εντελώς αβέβαιο.

Η ύφεση είναι παγκόσμια, όχι ελληνική. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αυτή τη στιγμή, με ασφάλεια ποια θα είναι η ύφεση» έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση. Λένε κάποιοι: "Δώσ’ τα όλα τώρα". Ποια να δώσουμε τώρα; Και πόσα μπορούμε να δώσουμε, όταν δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα. Πρέπει να κρατήσουμε εφόδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρέπει να κρατήσουμε εφεδρείες για το πώς θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας μας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή