Στη Βουλή μεταφέρει τη σύγκρουση με τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή μεταφέρει τη σύγκρουση με τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης ψάχνουν να βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας πως το Μαξίμου επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τους επιτυχημένους χειρισμούς του όσον αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Δύο συζητήσεις αυτή την περίοδο εκτιμούν στην Κουμουνδούρου πως «βολεύουν» την αξιωματική αντιπολίτευση:

• Καταλογίζουν αδιαφάνεια στην κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πάρει το συγκεκριμένο θέμα πάνω του και αναμένεται να εντείνει την πίεση το επόμενο διάστημα. Επιχειρεί να τονίσει πως η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για τη χρήση των χρημάτων του και να αναδείξει πως αν είχε ακολουθηθεί η θέση της Ν.Δ. και δεν υπήρχε «μαξιλάρι», η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

• Παρά το γεγονός, πάντως, πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το «σπάσιμο του κουμπαρά», που, όπως υποστηρίζει, προχώρησε εν κρυπτώ η κυβέρνηση, τελικά επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στο θέμα των προγραμμάτων κατάρτισης που προσφέρονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιστημόνων.

Αποτελεί το δεύτερο πεδίο στο οποίο έχουν επενδύσει στην Κουμουνδούρου, καθώς και επικοινωνιακά οι ασυνάρτητες φράσεις στις πλατφόρμες συγκεκριμένων ΚΕΚ (Σκόιλ Ελικίκου, Μέτζη του νέουκτη) αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «μαργαριτάρια» της εκπαίδευσης, όπως τα χαρακτήρισαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι άφησαν έκθετο το υπουργείο Εργασίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον πρωθυπουργό με ερώτηση στη Βουλή να απαντήσει για ποιον λόγο κατασπαταλιέται το δημόσιο χρήμα.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για 80 εκατ. ευρώ που «αντί να στηρίξουν τους επιστήμονες / ελεύθερους επαγγελματίες, πηγαίνουν ασκόπως σε 399 ΚΕΚ και, ιδίως, σε 7 παρόχους πλατφόρμας τηλεκατάρτισης, χωρίς καν να φροντίσετε να υπαχθούν σε έναν πλήρη, σοβαρό έλεγχο ποιότητας».

Είναι κοινό μυστικό πως η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα προκύπτει μέσα από την ανάγκη το κόμμα να καταφέρει να απευθυνθεί και πάλι στη μεσαία τάξη, που του κόστισε τις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο. Αυτός είναι ο λόγος που στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν ικανοποιήθηκαν από τη «ρελάνς» που, όπως ισχυρίζονται, επιχείρησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ενημέρωση της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα αμέσως μετά το νέο του διάγγελμα.

«Ο πρωθυπουργός φυγομαχεί με τακτικισμούς», τόνιζαν κομματικές πηγές, κάνοντας λόγο για παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. «Οσο και να το αποφεύγει, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει στην Ωρα του Πρωθυπουργού και να απολογηθεί. Τόσο για το φιάσκο σε βάρος των επιστημόνων όσο και για το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ, με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή