Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την 21η Απριλίου

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την 21η Απριλίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκαν χθες 53 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της αναφέρθηκε σε μια «μαύρη περίοδο της ιστορίας μας» τονίζοντας ότι το καθεστώς των συνταγματαρχών «καπηλεύτηκε την πατρίδα, το πολίτευμα, τη θρησκεία και καλλιέργησε τον εθνικό διχασμό», ενώ «οδήγησε, καταρρέοντας, στην τραγωδία της Κύπρου». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της αυτή τη μαύρη περίοδο. «Η Ελλάδα αποτελεί ένα σύγχρονο και παραδειγματικό κράτος δικαίου, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν υποδειγματικά ακόμα και υπό  τις δυσκολότερες περιστάσεις, εννοώντας προφανώς τις σημερινές έκτακτες συνθήκες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε να αφήνει σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν –ο οποίος έχει επικριθεί από την Ε.Ε. για τις έκτακτες εξουσίες που έχει αναλάβει– χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει. «Ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης διάφοροι επίδοξοι εθνοκάπηλοι, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών, βάζουν στο στόχαστρο δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας έτσι να δείξει ότι από άποψη ποιότητας της Δημοκρατίας η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από άλλους εταίρους της.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκλεισε τη δήλωσή της με την αισιόδοξη πεποίθηση ότι «η σύμπνοια και η ενότητα λαού και ηγεσίας διασφαλίζει οριστικά και αμετάκλητα ότι οι επίδοξοι υπονομευτές των δημοκρατικών μας θεσμών θα βρίσκονται μονίμως στο περιθώριο της ιστορίας».

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή