Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα επαναφέρει στο προσκήνιο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στη σημερινή (διά τηλεδιασκέψεως) συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε., ιδιαίτερα μετά τη νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αλλά και την καταγραφή υπερπτήσεων σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος) και παραβιάσεων ακόμα και στα νότια της Κρήτης. Χθες, το υπ. Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, λίγο αφότου γίνονταν γνωστές οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για χώρες που δεν σέβονται τους πρόσφυγες αλλά και «εκείνους» που έχουν ενοχληθεί από το μνημόνιο Αγκυρας – Λιβύης, αποστροφή που, προφανώς, κατευθύνεται προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα, μέσω του διευθυντή επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου Φαρετίν Αλτούν, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν ξεχνά την ατζέντα της σε Ανατ. Μεσόγειο, Συρία και Αιγαίο, αλλά την έχει απλώς «παγώσει» λόγω κορωνοϊού. Η πανδημία έχει επηρεάσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα το ναυτικό, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι η μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που θα άρχιζε χθες και θα κορυφωνόταν τον Μάιο, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Συγκεκριμένα, χθες το υπ. Εξωτερικών περιέγραψε τη νέα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας ως «μία ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η κίνηση της Αγκυρας «επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα». Λίγο νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν τόνιζε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να χαλάμε όλα τα παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο». Επιπλέον, επισήμανε ότι «όπως είναι αντιληπτό, ακόμη συνεχίζουν να ενοχλούνται από τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη». Ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε οι χώρες οι οποίες συνεχίζουν την απάνθρωπη συμπεριφορά τους απέναντι στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν αυτή την παράνομη και ασυνείδητη συμπεριφορά».

Ο κ. Αλτούν από την πλευρά του δήλωσε ότι «η κυβέρνησή μας συνεχίζει να είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του κορωνοϊού στην πατρίδα και στο εξωτερικό, αλλά εργαζόμαστε, επίσης, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής μας όπως στη Συρία, στη Λιβύη και σο Αιγαίον Πέλαγος». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για το νέο πόνημα του πολυγραφότατου επιτελάρχη του τουρκικού ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν καν 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα, αλλά μόλις 3. Η Αθήνα παρακολουθεί και την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Τη Μεγάλη Παρασκευή τουρκικά F-16 και ένα ιπτάμενο τάνκερ που επέστρεφαν από τη Λιβύη, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στα νότια της Κρήτης. Στο σημερινό ΣΕΥ της Ε.Ε. αναμένεται να συζητηθεί και η Ναυτική Επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» της Ε.Ε. για την επιτήρηση του εμπάργκο στη Λιβύη το οποίο υπάρχει μόνο κατ’ ευφημισμόν.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή