Απόλυτη στήριξη Ε.Ε. στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Απόλυτη στήριξη Ε.Ε. στην Ελλάδα και στην Κύπρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Ε.Ε. στην Κύπρο και στην Ελλάδα σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο επανέλαβε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάντως, ο κ. Μπορέλ είπε ότι το ζήτημα της Τουρκίας δεν θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα εστιάσει αποκλειστικά στην οικονομική διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του COVID-19.

Ενα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη. Η αμείωτη συνέχιση των εχθροπραξιών, ενώ ο COVID-19 έχει αρχίσει να πλήττει τη Λιβύη, αναδεικνύει το κόστος της αποτυχίας να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία η επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για την «Ειρήνη» στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Στα χαρτιά

Η επιχείρηση παραμένει στα χαρτιά έκτοτε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις δύο χώρες (Ελλάδα και Ιταλία) έχουν προσφέρει πλοία για την επάνδρωσή της, με τη Γαλλία να διαθέτει μία φρεγάτα για δύο μήνες έως το τέλος του 2020. Τρεις ακόμα χώρες (Πολωνία, Μάλτα, Λουξεμβούργο) έχουν προσφέρει συμπληρωματικά μέσα, όπως αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ειδικές δυνάμεις. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η «Ειρήνη» δεν συζητήθηκε εκτεταμένα χθες.

Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η «μη βοηθητική» στάση της Αγκυρας στον λιβυκό εμφύλιο, στον οποίο «δεν υπάρχει στρατιωτική, αλλά μόνο πολιτική λύση», είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία συζητεί ο κ. Μπορέλ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στο μεταξύ, και χθες η τουρκική αεροπορία έκανε 35 παραβιάσεις στο Αιγαίο, δέκα από τις οποίες ήταν υπερπτήσεις στη Χίο, στις Οινούσσες και στην Παναγιά. Η τακτική των υπερπτήσεων, πλέον και πάνω από μεγάλα νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος και η Ρόδος, προβληματίζει την Αθήνα, καθώς συνιστά ακόμα ένα βήμα ορατής κλιμάκωσης εκ μέρους της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή