Ενα Νέο Κράτος

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφιση του Νόμου για το Επιτελικό Κράτος, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναμφίβολα αποτελεί μια θεμελιώδη και ρηξικέλευθη θεσμική παρέμβαση.

Το Επιτελικό Κράτος, θέσπισε ένα νέο τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Διοίκησης, προκειμένου να σχεδιάζει, να νομοθετεί και να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές κατάλληλες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής μας. Δομήθηκε για να διορθώσει συγκεκριμένες παθογένειες. Κωδικοποίησε σε ένα συνεκτικό κείμενο όλες τις διάσπαρτες διατάξεις σαράντα ετών που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του Κεντρικού Κράτους. Αποσαφήνισε τους ρόλους μεταξύ του πολιτικού και του διοικητικού επιπέδου, εξορθολογίζοντας τον τρόπο λειτουργίας και ενδυναμώνοντας τις δικλείδες διαφάνειας του πρώτου.

Παράλληλα, αποκομματικοποίησε κατά ουσιαστικό τρόπο τις λειτουργίες του δεύτερου, ενδυναμώνοντας την ιεραρχική πυραμίδα της διοίκησης. Το Επιτελικό Κράτος, έθεσε τις βάσεις για την πλήρη ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των διάσπαρτων δομών, καθώς και τον έλεγχο των εσωτερικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, αποκαθιστώντας έτσι την αξιοπιστία του Κράτους σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό έλεγχο του.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι το Επιτελικό Κράτος δεν έμεινε «κενό γράμμα» αλλά, σύμφωνα και με την εντολή του Πρωθυπουργού, τέθηκε σε άμεση εφαρμογή. Σε διάστημα μόλις εννέα μηνών οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς έχουν ήδη επιλεγεί από το ΑΣΕΠ και έχουν αναλάβει καθήκοντα. Οι υπογραφές όλων των ατομικών πράξεων έχουν, από τον Φεβρουάριο, ανατεθεί στους Γενικούς Διευθυντές. Η Προεδρία της Κυβέρνησης έχει ξεκινήσει να θέτει σε νέες βάσεις τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του συνόλου των δημοσίων πολιτικών. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι πλήρως λειτουργική.

Τα ούτως ή άλλως μετρήσιμα αποτελέσματα της ριζικής αυτής πολιτικής παρέμβασης, καθίστανται εν μέσω πανδημίας, ακόμη περισσότερο ορατά . Το Κράτος αποδεικνύεται παρών, αντάξιο των περιστάσεων και ανταποκρίνεται άμεσα στις προκλήσεις που θέτει καθημερινά η πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετωπίζουμε λόγω του Covid-19. Τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρούν αποφασιστικά και βάσει καλά χαρτογραφημένου σχεδίου στις αναγκαίες παρεμβάσεις..

Η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέδειξε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να χειριστεί την όλη κατάσταση μεθοδικά και αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύουν, άλλωστε, και τα διεθνή δεδομένα. Το αποτέλεσμα είναι ένα, και είναι προς όφελος όλων μας: έχουμε κατορθώσει να βρισκόμαστε σε μια από τις ευμενέστερες θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας και έχουμε ανακτήσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος.

Υπάρχει, όμως, μια ακόμα διάσταση που δίνει στο θεσμικό μετασχηματισμό του Κράτους προστιθέμενη αξία: η έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Η δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπήρξε το εναρκτήριο λάκτισμα. Εάν δεν είχαν έγκαιρα συνενωθεί όλες οι βασικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δεν είχαν θεσμοθετηθεί όλα τα απαραίτητα τεχνικά και νομοθετικά εργαλεία, αυτή τη στιγμή ο ψηφιακός μετασχηματισμός του διοικητικού ιστού της χώρας θα παρέμενε μια ακόμα εκκρεμότητα. Και φυσικά, δεν θα είχε τη δυνατότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να ανατρέψει χρονοδιαγράμματα και να «χακάρει» τόσο γρήγορα τη γραφειοκρατία δεκαετιών.

Μπορεί η πανδημία να επιτάχυνε τις εξελίξεις, ήμασταν όμως έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον καταιγιστικό ρυθμό τους. Το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, τέθηκε σε άμεση εφαρμογή, με κορωνίδα την ενεργοποίηση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, του gov.gr. Το νέο ενιαίο πρόσωπο του Δημοσίου συγκέντρωσε πάνω από 500 διάσπαρτες υφιστάμενες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες ο πολίτης μέχρι σήμερα αγνοούσε.

Οι τρείς νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν (ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και άυλη συνταγογράφηση), ήταν το πρώτο βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Πλέον εργαζόμαστε για την ψηφιοποίηση και άλλων σημαντικών διοικητικών διαδικασιών, με στόχο να απλουστεύουμε την καθημερινότητα όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Η αρχή έγινε με την ψηφιακή δήλωση γέννησης. Θα ακολουθήσουν άμεσα και άλλα γεγονότα του κύκλου ζωής και όχι μόνο. Το προσεχές διάστημα, θα είναι ορατοί και ανακοινώσιμοι οι καρποί της συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών, ως προς την ψηφιοποίηση διαδικασιών που αφορούν στην προσωρινή άδεια οδήγησης καθώς επίσης, και στην έκδοση και ανανέωση του διπλώματος.

Προεκλογικά οι πολίτες ζητούσαν από τον Πρόεδρο της ΝΔ, να αλλάξει το κράτος. Εννέα μήνες μετά, η καθαρή εντολή των πολιτών, παίρνει σάρκα και οστά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να συμπληρώσει το Επιτελικό Κράτος. Η συνέχεια αναμένεται να έχει, όχι μόνο εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά και ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

*Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή