Οι θέσεις του πρωθυπουργού στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

Οι θέσεις του πρωθυπουργού στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

– Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δε χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε νέα δάνεια αλλά επιχορηγήσεις

– Η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η επιδημία επέβαλε προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μέτρα παρέκκλισης. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες οι οποίες είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα και να μη λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. 

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση.

«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο. Έτσι ώστε,  όλοι μαζί, να πείσουμε  τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή