Η επόμενη σύνοδος κορυφής ΕΛΚ στην Ελλάδα

Η επόμενη σύνοδος κορυφής ΕΛΚ στην Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, σύσσωμο το ΕΛΚ το ερχόμενο καλοκαίρι, έπειτα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός πρότεινε η επόμενη σύνοδος κορυφής του Λαϊκού Κόμματος να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τους θερινούς μήνες και όλοι αποδέχθηκαν την πρόταση, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό. Αυτός ήταν και ένας λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε τα θετικά σχόλια των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί με ιδανικό τρόπο την πανδημία, καθιστώντας την Ελλάδα «θετική είδηση» παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός κατά τις συνομιλίες του επανέλαβε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ενθάρρυνση των πολιτών από τον Βορρά να κάνουν τουρισμό στον Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς. Εξ ου και η πρότασή του για πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής στην Ελλάδα. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου επικριτικά στην τακτική του Ορμπαν να κυβερνά την Ουγγαρία μέχρι νεωτέρας με προεδρικά διατάγματα, λέγοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ζητώντας την άμεση υιοθέτηση μέτρων όπως το ευρωομόλογο, ενώ ζήτησε και την επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός: «Από τη μία, μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη, μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».

Τέλος, η κ. Γεννηματά, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του PES ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, «αλλά χωρίς οικονομικά βάρη για τα κράτη-μέλη». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «ένα ειδικό ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο», προσθέτοντας πως πρέπει «να αυξηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή