Βουλή: Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση – αντιπολίτευση

Βουλή: Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση – αντιπολίτευση

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή μεν την υπόθεση των voucher για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, αλλά επί της ουσίας για σειρά κυβερνητικών επιλογών και χειρισμών τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο όμως και σε εκείνο της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας με παρέμβασή του σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση ακόμα μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την κρίση, αλλά και στο σύνολο τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέβασαν τους τόνους της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, αλλά η σύγκρουση κορυφής αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προκαλέσει ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι τόνοι που χρησιμοποίησε, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη και η εμφανής επιλογή του να στρέψει τα βέλη της κριτικής προσωπικά στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, όπως επίσης και η πρώτη απάντηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, διά στόματος του υπουργού επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αποτελούν προμήνυμα μιας σφοδρής αντιπαράθεσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης δραπετεύει από τη Βουλή, η δημοκρατία δεν είναι σε καραντίνα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Γεραπετρίτη να τον καταγγέλει για «κρεσέντο εχθροπάθειας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε αρχικά ότι «η καλή θέληση τη αντιπολίτευσης, να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου, εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως αδυναμία, ή ως ευκαιρία για δουλίτσες ή και μεγαλύτερες δουλειές, πολλών εκατομμυρίων, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ημέτερους».

Αφού δε επιτέθηκε εκ νέου στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δημιουργούν «ασπίδα προστασίας» στην ΝΔ, μίλησε για την υπόθεση της τηλεκατάρτισης κάνοντας λόγο για «κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων».

Παράλληλα έθεσε θεσμικό ζήτημα: «Για πόσο καιρό πιστευετε μπορεί να συνεχίζετε αυτή η ιστορία με τις ΠΝΠ; Με τον τρόπο αυτό προκαλείτε μεταχρονολογημένες συζητήσεις, αποφεύγετε την έγκαιρη συζήτηση στη Βουλή για να μην αναμετρηθείτε με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της κοινωνίας και για να μην υποβληθείτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εσείς εδώ θα νομοθετείτε με ΠΝΠ. Και ο κος Μητσοτάκης θα το σκάει από την ώρα του Πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις και θα μας απευθύνεται μόνο με διαγγέλματα, λες και είναι αυτοκράτορας». Τέλος, χαρακτήρισε και πάλι «ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων» τα κυβερνητικά μέτρα.

«Ψέμματα ψέμματα ψέμματα: αυτός είναι ο ποιοτικός λόγος μιας αντιπολίτευσης που "βάζει πλάτη"», σχολίασε αμέσως ο κ. Γεραπετρίτης. Απαντώντας στις αιχμές για το ρόλο των ΜΜΕ ο κ. Γεραπετρίτης είπε καυστικά, επικαλούμενος τα θετικά για τη χώρα δημοσιεύματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού: «Πράγματι ελέγχουμε παγκοσμίως όλα τα Μέσα που επαινούν τη χώρα».

Παράλληλα επισήμανε ότι ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν «λόγος μισαλλοδοξίας» και σημείωσε ότι θα γίνει η συζήτηση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας παρουσία του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη, δεν τον απαλλάσσει. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό, γι’ αυτό και ο υπουργός Εργασίας παραμένει στη θέση του», σχολίασε την προαναφερθείσα υπόθεση της τηλεκατάρτισης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά. Και συνέχισε: «Δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί το πρόσχημα για αδιαφάνεια, όπως γίνεται με απευθείας αναθέσεις έργων. Δεν μηδενίσαμε ποτέ τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι όμως ανεπαρκή. Υπάρχουν και παραλείψεις, και αρνητικές ενέργειες από την κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ.Κουτσούμπας, σημείωσε: «Είναι προ των πυλών η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος να φορτωθεί η νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων».

Ο αρχηγός της «Ελλ. Λύσης» Κυρ. Βελόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης.

Για σοβαρά λάθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Ι.Βαρουφάκης.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης είναι η επισήμανση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα ότι η απόφαση να επαναλειτουργήσουν τα Υποθηκοφυλακεία δεν σχετίζεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Δεν τίθεται θέμα έναρξης πλειστηριασμών είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με Θεσμούς για να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα που λήγει 30 Απριλίου. Επιδιώκουμε περαιτέρω παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας λόγω συνθηκών κορωνοϊού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή