Βουλή: Μετ’εμποδίων η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Βουλή: Μετ’εμποδίων η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη χαλάρωση των μέτρων

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσα καταγράφονται αυτά τα 24ωρα που η Βουλή προετοιμάζεται με μικρά βήματα να επιστρέψει στην «κανονικότητα», οδηγούν στο κατ’ αρχήν συμπέρασμα ότι πέρασε ουσιαστικά αναξιοποίητη για τον κοινοβουλευτικό κόσμο η περίοδος «αυτοπεριορισμού» δραστηριότητας και συμπεριφορών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Οι ενδείξεις της αρχικής φάσης, όταν άπαντες εντός και εκτός του Ναού της Δημοκρατίας ήταν μουδιασμένοι μπροστά στο εύρος της παγκοσμίων διαστάσεων κρίσης, όπως επί παραδείγματι ο απόλυτος σεβασμός των στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας με χαρακτηριστικό δείγμα την με ευλάβεια τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου ομιλίας κατά τις παρεμβάσεις υπουργών και βουλευτών στις μικρής συχνότητας συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών, άρχισε ήδη να εγκαταλείπεται από όλες τις πλευρές, υπαναχωρώντας σε παλαιές και αρνητικές συνήθειες.

Πέραν αυτού του στοιχειώδους, η -υπό το φόβο μετάδοσης του ιού COVID19- μεγάλη μείωση του αριθμού των συνεδριάσεων, έδωσε παράλληλα το χρόνο για τις υπηρεσίες να δρομολογήσουν πρωτοπόρες διαδικασίες, όπως αυτή που εισηγήθηκαν πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου και οι οποίες -για τους ίδιους λόγους- έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στις Βρυξέλλες και σε ορισμένους άλλους ανάλογους Θεσμούς στο εξωτερικό: την διεξαγωγή συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη. Κόμματα της αντιπολίτευσης το ζήτησαν και αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και θα υιοθετηθεί και ένας τέτοιος τρόπος λειτουργίας, αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο λόγω των συνθηκών.

Στην πράξη, αυτό που είδαμε ήταν μόνο η πραγματοποίηση συνεδριάσεων με φυσική παρουσία βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, αλλά σε εξαιρετικά μειωμένη συμμετοχή: ένα στην Επιτροπή και δύο στην Ολομέλεια πρόσωπα από το κάθε κόμμα, να λαμβάνουν θέσεις σε μεταξύ τους μεγάλη απόσταση. Επίσης, τοποθετήθηκε προστατευτική διαφανής κατασκευή στο βήμα του ομιλητή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς ιού προς την πλευρά των πρακτικογράφων εκ μέρους του εκάστοτε ομιλητή, ενώ υπάλληλοι της Βουλής, σπεύδουν με αντισηπτικό να απολυμάνουν το χώρο, πριν ο ένας ομιλητής διαδεχθεί τον άλλο.

Από την νέα εβδομάδα, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, τα μέτρα αυτά κάπως θα «χαλαρώσουν»: Πρώτον, θα είναι δύο -αντί μίας- οι ημέρες συζήτησης επικαίρων ερωτήσεων.

Δεύτερον, στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος -και όχι απλώς την κύρωση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θα συμμετέχουν εκτός από τους εισηγητές, τους ειδικούς αγορητές και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ένας κύκλος έξι  βουλευτών -ένας από κάθε κόμμα- καθ’ υπόδειξη των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων. Τρίτον, θα αυξηθεί η συμμετοχή και από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας: εκτός από τους έξι εισηγητές και αγορητές, και τους έξι κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τα κόμματα θα εκπροσωπηθούν κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, και με έναν κύκλο εικοσιπέντε ομιλητών, ως εξής: 13 από την ΝΔ, επτά από το ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΚΙΝΑΛ και από ένας από το ΚΚΕ, την Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25. Ως γνωστόν, ως σήμερα, το λόγο μπορούσαν να έχουν μόνο ένας βουλευτής ομιλητής από κάθε κόμμα. Τέταρτον, θα πραγματοποιηθεί η πρώτο μετά το ξέσπασμα της κρίσης συνεδρίαση Επιτροπής με πλήρη σύνθεση: πρόκειται για την “προανακριτική” για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου (προγραμματίστηκε την Πέμπτη), με μόνη πρόνοια να γίνει στην ευρύχωρη αίθουσα της Ολομέλειας, ώστε να τηρούνται οι μεταξύ των μελών της αποστάσεις.

Η σχεδιαζόμενη μερική και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ευρύτερα για την κοινωνία, συνοδεύεται λοιπόν και από ανάλογες κινήσεις εντός Βουλής, χωρίς να έχει υπάρξει έστω πιλοτικά μια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τέτοια διαδικασία είχε ζητήσει εξ αρχής κυρίως το ΜέΡΑ25, ενώ το ζήτημα επανέφερε τώρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον προαναφερθέντα σχεδιασμό, όπως αυτός αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα μπορούσαν να σχεδιαστούν συνεδριάσεις Επιτροπών «μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση». Αντιρρήσεις, επίσης, εκφράζονται από το ΣΥΡΙΖΑ και για το πόσοι βουλευτές αποφασίστηκε να συμμετέχουν στην Ολομέλεια: υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι αποφάσεις λαμβάνονται «με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» και βάσει αυτού, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις περισσότεροι εκείνων που αποφασίστηκε, δηλαδή «τουλάχιστον 75 μέλη» της εθνικής αντιπροσωπείας.

Σε δεύτερο επίπεδο, λίγο πιο μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή δηλαδή, το επόμενο «στοίχημα» για το Ναό της Δημοκρατίας είναι ο ανασχεδιασμός εσωτερικών χώρων και υπηρεσιακής λειτουργίας: τα προβλεπόμενα γενικότερα μέτρα, με επίκεντρο την τήρηση «φυσικών αποστάσεων» είναι ένα πρόβλημα με όχι εύκολη λύση για το συγκεκριμένο χώρο όπου καθημερινά συνωστίζεται πολύ μεγάλος αριθμός λειτουργών, υπαλλήλων, εργαζόμενων, απασχολουμένων, αλλά και επισκεπτών. Η «τηλεργασία» το προηγούμενο διάστημα και η προσέλευση ελαχίστου αριθμού προσώπων, θα αναθεωρηθεί τώρα που αυξάνονται οι συνεδριάσεις και οι συμμετοχές βουλευτών σε αυτές, οπότε και θα πρέπει να επανεξεταστούν χωροταξικά τα γραφεία ώστε να τηρούνται τα προληπτικά μέτρα αποτροπής της διάδοσης του ιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή