Προς μετωπική αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή

Προς μετωπική αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ώρες διπλής προετοιμασίας για τον πρωθυπουργό οι τρέχουσες: Αρχικά για τις επικείμενες ανακοινώσεις περί την έναρξη σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Αλλά και ενόψει της αναμέτρησής του, με τους πολιτικούς του αντιπάλους την παραμονή της Πρωτομαγιάς στη Βουλή. Θεωρητικά, η έκτακτη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την διαχείριση της αναμενόμενης μεγάλης ύφεσης στην οικονομία.

Ωστόσο, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι πρόσφατες τοποθετήσεις στο Κοινοβούλιο των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως δε του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών τους, οδεύουμε προς μια εφ’ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση κορυφής, η οποία και θα σημάνει και το τέλος της ιδιότυπης «εκεχειρίας» του πολιτικού κόσμου κατά την πρώτη περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στα σχέδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εξελιχθεί ακόμα μια »μονομαχία» με τον πρωθυπουργό – σχέδια τα οποία φαίνεται να έχουν προκαλέσει συναγερμό στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης: προκειμένου να τα «ακυρώσουν» εκτιμάται ότι αφενός θα ανεβάσουν επίσης κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής τους προς την κυβέρνηση και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, καθιστώντας έτσι δυσχερέστερη τη θέση άμυνας για τον πρωθυπουργό, και αφετέρου θα στρέψουν βέλη και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας αρνητικές πλευρές της πολιτικής που ακολουθούσε, ως κυβέρνηση, κατά την προηγούμενη περίοδο.

Σε αυτό το τελευταίο πεδίο, δηλαδή στα πεπραγμένα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, «αλίευσε» μέρος της απάντησής της η κυβέρνηση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης: στις επικρίσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, η ΝΔ απάντησε ότι η υλοποίηση του προγράμματος στηρίχθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πως στους ίδιους είχαν αναθέσει ανάλογο έργο οι τότε κυβερνήσεις, ακόμα και λίγο πριν από τις πρόσφατες εκλογές.

Η κριτική στο συγκεκριμένο ζήτημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του προέδρου του, κλιμακώθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, προσλαμβάνοντας τη μορφή καταγγελίας περί σκανδάλου και με σχεδιασμό να χρεωθεί απευθείας στον κ. Μητσοτάκη. Στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό είναι προνομιακό πεδίο για να ασκήσουν έντονη πίεση στην κυβέρνηση και αυτό αναμένεται να φανεί και κατά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα την Πέμπτη από του βήματος της Ολομέλειας. Ο άξονας της πίεσης θα έχει διπλή αιχμή: ή την ευθύνη του σκανδάλου έχει ο υπουργός

Εργασίας Ι. Βρούτσης και πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί από τον κ. Μητσοτάκη, ή θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αναλάβει προσωπικά το κόστος της ευθύνης.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο κ. Βρούτσης που έχει τεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Η κριτική έχει ήδη διευρυνθεί και περιλάβει σειρά μεγάλων τομέων κυβερνητικής πολιτικής. Ενδεικτικό είναι ότι δεν αφορά μόνο θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά αγγίζει πλέον και επιλογές που αφορούν αμιγώς ζητήματα αντιμετώπισης θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ άλλων τίθενται εντόνως σε αμφισβήτηση ή και καταγγέλλονται πολιτικές ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων, μέρους των συνταξιούχων, του συνόλου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θέματα σχετικά με την Εκπαίδευση, όπως επίσης και ζητήματα σχετικά με τη στήριξη των απασχολουμένων στην Υγεία ή και την επάρκεια υλικού υγειονομικής προστασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, βέλη κριτικής δέχονται ήδη μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Ανάπτυξης και Μετανάστευσης.

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί, πάντως, και ο Πρόεδρος της Βουλής, καθώς έχει από πτέρυγες της αντιπολίτευσης θεωρηθεί υπεύθυνος για προβλήματα στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέσω επιλογών που περιορίζουν την άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης.

Ως σήμερα, τουλάχιστον στο χώρο του Κοινοβουλίου, συνολικές απαντήσεις στην διογκούμενη κριτική, έχει δώσει ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την παρέμβασή του στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία – μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους- που, όπως τόνισε, δικαιολογούν απολύτως τις κυβερνητικές επιλογές, όχι μόνο έναντι της εξελισσόμενης έκτακτης κατάστασης, αλλά και ενόψει του απολύτως αβέβαιου και απρόβλεπτου μέλλοντος για την παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή