ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη Μηταράκη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους Βορείου Αιγαίου

Τηλεδιάσκεψη Μηταράκη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους Βορείου Αιγαίου

Τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις για το μήνα Απρίλιο, με τον κ. Μηταράκη να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η φύλαξη των εθνικών συνόρων είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης». Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε την σημαντική επιτάχυνση που έχει σημειωθεί στις διαδικασίες ασύλου, με την έκδοση αποφάσεων τον Απρίλιο να ξεπερνά τις 16.000, όταν το 2019 ο μέσος όρος ήταν στα 4.000 αιτήματα ανά μήνα. «Εκτός της αποσυμφόρησης των νησιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου θα σημάνει και την αναχώρηση όσων δικαιούνται άσυλο προς την ενδοχώρα, αλλά και την απέλαση όσων απορρίφθηκε η αίτησή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις μεμονωμένες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών της ηπειρωτικής Ελλάδας μπροστά στο ενδεχόμενο φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων στην περιοχή τους, υπογραμμίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να δείξουν αντανακλαστικά εθνικής αλληλεγγύης. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, 'Αρης Χατζηκομνηνός, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Άκης Βέρρος, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης. Επίσης, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Αύριο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεταβεί στην Σάμο, προκειμένου να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ