Πόλωση και «εκρήξεις» στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Πόλωση και «εκρήξεις» στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ακραίας πόλωσης διαμορφώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει προς ψήφιση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, εν μέσω ειδικών λόγω πανδημίας συνθηκών λειτουργίας της Βουλής, έφθασε να κάνει λόγο έως και για αντισυνταγματική εκτροπή, κατά την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή.

“Η Βουλή λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας” υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, απορρίπτοντας με τρόπο κατηγορηματικό τις εντονότατα διατυπωμένες ενστάσεις μέρους της αντιπολίτευσης, που σε κάποιες στιγμές εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέλαβαν και χαρακτήρα οξύτατης επίθεσης προσωπικά στον υπουργό Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκη.

Ενστάσεις ή και διαφωνίες για τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή εξέφρασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τέτοιας οξύτητας κριτική ασκήθηκε επίσης μόνο από το ΜέΡΑ25. Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε μεγαλύτερη άνεση στη συζήτηση και επεξεργασία του νομοθετήματος -που υπενθυμίζεται σχεδιάστηκε να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 4-5 Μαΐου.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέναντι στην κριτική υποστήριξε ότι όλα γίνονται βάσει των συμπεφωνημένων κανόνων και με πλήρη σεβασμό στην δημοκρατική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον υποκριτική τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τους τόνους ανέβασε από την πρώτη στιγμή κατακόρυφα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Σωκ. Φάμελος σημείωνε μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς είναι μια ημέρα απαξίωση Βουλής και δημοκρατικών διαδικασιών. Είναι μια ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο υπουργού και πρωθυπουργού. Όσα συμβαίνουν συνιστούν προσβολή της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Φιμώνετε τους βουλευτές. Τι συμφέροντα εξυπηρετείτε;”. Λίγο αργότερα ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος σημείωνε: “Είναι μείζον συνταγματικό το θέμα. Είναι εξωθεσμική η διαδικασία, κατά παράβαση Κανονισμού και Συντάγματος. Έχετε συναίσθηση του ατοπήματος που κάνει η πλειοψηφία της Διάσκεψης; Είστε εκτός ορίων Κανονισμού και Συντάγματος. Πρόκειται για αντιδημοκρατικό ατόπημα, μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή”.

Αρχικώς ο κ. Γ. Βλάχος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής προσπάθησε να αντικρούσει την πολεμική επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων; “Συνεδριάζουμε μετά από συνεδρίαση και σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων θα ακουστούν με άνεση χρόνου. Όλα θα γίνουν όπως πρέπει, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών”.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ι. Οικονόμου σχολίασε: “Είναι εντυπωσιακό το πώς με τόση ελαφρότητα και επιπολαιότητα ακούγονται τόσο σοβαρές κουβέντες. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Είμαστε εδώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής των κανόνων, βάσει απόφασης Διάσκεψης Προέδρων. Η διαδικασία είναι σύμφωνη με τους κανόνες της δημοκρατίας. Να έχετε συναίσθηση ότι καλές οι εντυπώσεις και η επικοινωνιακή αντιπολίτευσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα για τα θεσμικά ζητήματα”. Και πρόσθεσε σχολιάζοντας επισήμανση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικής προσπάθειας να “περάσει κάτω από το ραντάρ” της κοινωνίας, στα κρυφά, το συγκεκριμένο νομοθέτημα: “Ατοπο, αναληθές και έξω από κάθε λογική, ότι θέλει η κυβέρνηση να περάσει “κάτω από το ραντάρ” και κρυφά το νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει απλώς να περάσει στα … ραντάρ προσοχής της κοινής γνώμης”.

Αλλά, σε υψηλούς τόνους ήρθε και η απάντηση εκ μέρος του επισπεύδοντος υπουργού Κ. Χατζηδάκη: “Ευχαριστώ το ΣΥΡΙΖΑ για το φανατισμό που τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του: Ο φανατισμός αυτός δείχνει την πολιτική υποκρισία και το είδος πολιτικής αισθητικής του κόμματος, το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές το κόμμα και ο κ. Τσίπρας”. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης “υψώνουν τη φωνή τους χωρίς να έχουν επί της ουσίας να πουν τίποτα”. Και συμπλήρωσε ότι επιθυμία του είναι “να γίνει όσο πιο εκτεταμένη συζήτηση στη Βουλή, για να αποδειχθεί η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν απλώς αγωνία να υπογραμμίσουν την πολιτική ύπαρξη τους”.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ οι κ. Γ. Αρβανιτίδης και Β. Κεγκέρογλου ζήτησαν να υπάρξει άνεση χρόνου σε όλες τις φάσεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

“Γελοιοποιείτε τις διαδικασίες” ανέφερε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). Διαφωνία για την ακολουθούμενη διαδικασία εξέφρασε ο κ. Β.Βιλιάρδος (Ελλ. Λύση). “Η κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με αυτό το νομοσχέδιο” σημείωσε ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Ο Κ. Τασούλας

Με τη φράση “γνώμονας της λειτουργίας της Βουλής είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της” ο Πρόεδρος της εθνικής αντιπροσωπείας Κ. Τασούλας, μέσω δήλωσης του απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, και υπογράμμισε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο στηρίζεται σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από διάλογο, και με τήρηση όλων των κανόνων για τη δημοκρατία και την προστασία της υγείας λειτουργών και υπαλλήλων. Ειδικότερα, σε δήλωση του κατά την διάρκεια σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων, ο κ. Τασούλας αναφέρει:

«Η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα  διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης.  Ταυτόχρονα με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα.

Κρατήσαμε την Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της. Θυμίζω ότι στις 12/3/2020 όταν στην διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, ακούστηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 § 2 του Συντάγματος βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει την λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες.  Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της.  Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα.  Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Εργο.  Γνώμονας της λειτουργίας της θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή