Το χρονοδιάγραμμα της «νέας καθημερινότητας»

Το χρονοδιάγραμμα της «νέας καθημερινότητας»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής». Με αυτή τη φράση ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της νέας καθημερινότητας που μας περιμένει το επόμενο δίμηνο, μετά την πρώτη άρση των μέτρων που ανακοίνωσε, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου. Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός σε κάθε του λέξη, ζητώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα «να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα. Ζούμε, ήδη, αλλιώς».

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός, πριν από την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υφυπουργούς, ανακοίνωσε το βασικό σχέδιο, το οποίο ονόμασε «γέφυρα ασφαλείας» προς μια νέα κανονικότητα. Αναλυτικά: Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών, καταργούνται δηλαδή η γραπτή άδεια και τα SMS εξόδου από το σπίτι. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας μας, που σημαίνει πως ταξίδια προς την περιφέρεια θα επιτρέπονται από τις 18 Μαΐου ή, αν ισχύσει το «τουλάχιστον», από τις 25 Μαΐου. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δόσεις, όπως είχε αναφέρει η «Κ». Αρχικά, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα επανεκκινήσουν ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και κομμωτήρια. Την επόμενη Δευτέρα θα ανοίξει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλην εμπορικών κέντρων, που θα λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Εκκλησία, ευχαριστώντας προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο «για την κατανόηση και τη συνεργασία μας». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους». Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και «από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα, όμως, με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Κατά τα λοιπά, στο μείζον θέμα των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επανέναρξη των μαθημάτων για τη Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου και μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου αλλά και το γυμνάσιο. Επιφυλακτικός ήταν όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών. Από εκεί και πέρα, την 1η Ιουνίου ξεκινάει και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, ενώ την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, να απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως συνήθεις δράσεις του καλοκαιριού, όπως μεγάλες συναθροίσεις, φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές, είναι σχεδόν αδύνατον να επιτραπούν. Προσώρας, μάλιστα, παραμένουν κλειστές και οι οργανωμένες πλαζ.

Μετά τον πρωθυπουργό τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε πιο αναλυτικά το κεντρικό κυβερνητικό πλάνο. Ο υπουργός υπογράμμισε πως το σχέδιο έχει ονομαστεί «γέφυρα ασφαλείας» και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς», σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου, που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως το σχέδιο δεν θέτει το δίλημμα «ή με την υγεία ή με την οικονομία», καθώς «για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία». Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός «παρατηρητηρίου» όπως το ονόμασε, για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή του κρουσμάτων, που θα μετράει με τη βοήθεια και τεχνολογικών εφαρμογών τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή