Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή

Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν φρενάρει, αλλά αντίθετα επιταχύνεται, καθώς μέχρι την 31η Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή 26 νομοσχέδια», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε –για μία ακόμα φορά– μέσω τηλεδιάσκεψης. Η φράση αποτυπώνει τη βούληση πλέον του πρωθυπουργού να πάρει μπρος η οικονομία μαζί με την πρώτη φάση άρσης των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική ομιλία του, αφού ευχαρίστησε το υπουργικό συμβούλιο «για τις προσπάθειες όλων για την αντιμετώπιση της α΄ φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού», την οποία χαρακτήρισε μια «εξαιρετικά σύνθετη κρίση, που έχει χαρακτηριστικά όχι μόνον ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά», μίλησε για την επόμενη μέρα.

«Η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα πλέγμα προστασίας για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι πρώτο μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους», είπε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την «κανονική συνέχιση των εργασιών της Βουλής και το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα», ενώ η εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, «χρήση νομοθέτησης μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου φθάνει στο τέλος της».

Ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας σχεδόν σε όλη την ομιλία του στο οικονομικό πλέον κομμάτι, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό «να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας» και να βγούμε τελικά «και οικονομικά νικητές από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, τα όσα θετικά έγιναν τους δύο αυτούς μήνες θα λειτουργήσουν ως προίκα. «Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας πως «αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση». Ακολούθως τον λόγο πήραν οι υπουργοί, οι οποίοι παρουσίασαν τα νομοσχέδια που πρόκειται να τεθούν προς ψήφιση.

Πολλοί ήταν αυτοί, πάντως, που διέκριναν πίσω από τα 26 νομοσχέδια, τα οποία θα εισέλθουν προς ψήφιση έως το τέλος Ιουλίου, άρωμα εκλογών. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέλει να φέρει έναν τόσο μεγάλο όγκο νομοσχεδίων προς ψήφιση, τότε πιθανόν να έχει στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές αμέσως μετά. Το σενάριο πάσχει όχι μόνο γιατί το Μαξίμου τις ξορκίζει με κάθε τρόπο, αλλά και γιατί αν υπολογίσει κανείς τα νομοσχέδια που «χάθηκαν» το δίμηνο αυτό, είναι περίπου τόσα. Την προ κορωνοϊού εποχή το Κοινοβούλιο περνούσε 2 με 3 νομοσχέδια την εβδομάδα. Αρα, τους περίπου δύο μήνες που μεσολάβησαν έχουν μείνει σε εκκρεμότητα σχεδόν 20 νομοσχέδια. Το θέμα πάντως των πρόωρων εκλογών τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε πρόσφατο πρωινό καφέ, με άπαντες να σημειώνουν πως η συγκεκριμένη συζήτηση δεν βοηθά την κυβέρνηση και πρέπει να τερματιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή