ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση με κυβέρνηση, δίαυλοι με ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση με κυβέρνηση, δίαυλοι με ΚΙΝΑΛ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκτούν ζωή και πάλι σιγά σιγά τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, αφού μέσα στον Μάιο αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τις τηλεδιασκέψεις, να πραγματοποιεί και πάλι μίνι συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του. Δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί και κάποια πρώτη επίσκεψη όχι μόνο σε χώρους εργασίας, αλλά και στην Περιφέρεια σε πολύ περιορισμένο κύκλο στελεχών. Με την τοποθέτησή του στη Βουλή την Πέμπτη, έδωσε τέλος σε μια περίοδο που σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας χαρακτηρίστηκε από χαμηλούς τόνους, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μεμονωμένες διαφωνίες βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Η ομόφωνη απόφαση, ωστόσο, του Πολιτικού Συμβούλιου ήταν σαφής σε σχέση με την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αποδείξει πως βρίσκεται κοντά στον πολίτη και δεν παρασύρεται από τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Τώρα, όμως, που η κοινωνία αρχίζει και ανοίγει και ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα πρέπει να μιλήσουμε», τόνιζε στέλεχος του νέου διευρυμένου οργάνου στην «Κ», κάνοντας σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Βουλής περνά στην αντεπίθεση και θέτει νέες διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση.

Το ηθικό των στελεχών στην Κουμουνδούρου αναπτερώθηκε από την πρώτη μεγάλη αντιπολιτευτική νίκη που ήρθε από την απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης για τον επιστημονικό κλάδο. Για πολλούς ήταν το σήμα για να ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, ψάχνοντας παράλληλα και άλλες περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων. Στο κόμμα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις ρωγμές που υπέστη το Μαξίμου και γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουν να ταυτίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Γιάννη Βρούτση σε μια προσπάθεια να πλήξουν το αναβαθμισμένο προφίλ του πρωθυπουργού. 

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν οι σχολικές τάξεις πέραν της Γ΄ Λυκείου και ειδικά τα δημοτικά ήταν η δεύτερη κίνηση, που, όπως υποστηρίζουν, έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση διάβασαν τη δυσκολία του πρωθυπουργού να πάρει μια τόσο κρίσιμη απόφαση, που διχάζει ακόμα και τώρα τόσο τους επιστήμονες όσο και τα κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, έδωσαν μεγάλη βάση στους «ψίθυρους» που υπάρχουν στην κοινωνία και στον φόβο των γονέων να ξαναστείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Πολιτική και όχι επιστημονική επιλογή είναι το άνοιγμα των σχολείων» είναι το μότο στην Κουμουνδούρου, θέλοντας να δείξουν πως η κυβέρνηση βιάζεται να δώσει μια αίσθηση κανονικότητας στην κοινωνία.

Το κέρδος για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε σε αυτές τις δύο περιπτώσεις να δημιουργήσει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης που του έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει για την «ανάγκη συγκρότησης μιας προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας». Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μοιάζει πολύ μακρινό ακόμα, αλλά αποτελεί το βασικό σενάριο που έχει στο συρτάρι του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναβρεθεί στην Ηρώδου Αττικού. 

​​​​​​Οι δύο σύντομες κουβέντες που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τη Φώφη Γεννηματά στη αίθουσα της Ολομέλειας την Πέμπτη λόγω της γειτνίασης των εδράνων, δεν μπορεί να θεωρηθούν προπομπός συμπόρευσης, ωστόσο, η κάθε κίνηση πλέον δεν περνά απαρατήρητη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μετά το ραντεβού Φλαμπουράρη – Γείτονα οι δίαυλοι των δυο πλευρών έχουν παραμείνει ανοιχτοί. Εχει εκτιμηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση πως το 6% που διαθέτει η κ. Γεννηματά αποτελείται από έναν πυρήνα πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δύσκολα μπορεί να διαρραγεί και συνεπώς η συνεργασία αποτελεί μονόδρομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή