Τα αντισώματα που αναπτύσσει το νέο e-Δημόσιο

Τα αντισώματα που αναπτύσσει το νέο e-Δημόσιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεργασία και η χρήση των ψηφιακών εργαλείων είναι οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους θα κινείται το Δημόσιο για όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση και κωδικοποιήθηκαν σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα εργάζονται με αυτοπρόσωπη παρουσία ή/και εκ περιτροπής δεν θα ξεπερνούν ποσοστό 40% ανά γενική διεύθυνση, ενώ η προσέλευση και η αποχώρησή τους θα πραγματοποιείται σε τρεις βάρδιες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στις υπηρεσίες τους «σπαστά», σε τρεις βάρδιες, στις 07.00, 08.00 και 09.00, ενώ αντίστοιχα «σπαστές» θα είναι και οι ώρες λήξης της βάρδιάς τους.

Οι υπηρεσίες προσωπικού, αρχής γενομένης από αύριο, θα προγραμματίζουν σε εβδομαδιαία βάση την εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων και σε αυτούς θα περιλαμβάνονται μόνο όσοι μπορούν να παραστούν, δηλαδή δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται σε οποιασδήποτε μορφής άδεια, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ειδικού σκοπού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των υπαλλήλων που θα εργάζονται με αυτοπρόσωπη παρουσία θα τελεί σε συνάρτηση και με τις υλικοτεχνικές υποδομές της υπηρεσίας, καθώς ισχύουν και για το Δημόσιο οι γενικοί κανόνες προφύλαξης από τον κορωνοϊό, όπως π.χ. η υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 έως 2 μ.  σε κάθε γραφείο.

Επίσης, σε όσες υπηρεσίες είναι εφικτό, η αυτοπρόσωπη εργασία μπορεί να γίνεται και σε βάρδιες, πέραν του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, ενώ όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να τηρούν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας (σ.σ. πιθανότατα συστήνεται η χρήση μάσκας χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται).

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων, που θα ισχύσουν από αύριο στο Δημόσιο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που γίνεται από τον Μάρτιο και μετά, δηλαδή θα εξακολουθήσει να υφίσταται η τηλεργασία ή/και η εκ περιτροπής εργασία όπου είναι εφικτό. Στο μήνυμά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση θα πρέπει να επεκταθούν», ενώ έκανε και ειδική μνεία στη σημασία της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης «που πλέον μπορεί να εξυπηρετεί γρήγορα και εύκολα».

Ως προς την άδεια ειδικού σκοπού, αυτή θα εξακολουθήσει να ισχύει αναλόγως με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο –καθώς υπήρξαν πολλά ερωτήματα– ότι στις περιπτώσεις που ο ένας γονιός είναι δημόσιος υπάλληλος και αποδεδειγμένα εργάζεται εξ αποστάσεως, δεν θα μπορεί να χορηγείται αντίστοιχη άδεια στον έτερο γονέα. Βεβαίως, υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που η τηλεργασία δεν μπορεί να συμπορευθεί με την φροντίδα ενός ανήλικου. Ως προς την ειδική άδεια απουσίας για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, η εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσει να γίνεται ψηφιακά και στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, θα γίνεται κατόπιν ραντεβού. Οταν απαιτείται η αποστολή εγγράφων, (π.χ. από τα ΚΕΠ προς τους πολίτες) αυτή θα εξυπηρετείται με ταχυμεταφορά, ενώ προσεχώς αναμένονται ανακοινώσεις νέων δράσεων για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ως προς τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων αυτές θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά και μάλιστα κατά προτεραιότητα, καθώς έχει παρέλθει ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα από τους προηγούμενους κύκλους κινητικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή