Επανέναρξη των ερευνών για τη Novartis

Επανέναρξη των ερευνών για τη Novartis

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επάνοδος στην κοινοβουλευτική κανονικότητα και η μερική επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης σηματοδότησαν την επανέναρξη των διαδικασιών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, όπου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο διερευνάται η εμπλοκή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία, και μάλιστα, με την απαξιωτική κατηγορία της δωροληψίας.

Η έρευνα της Βουλής για τη Νοvartis ξεκίνησε ήδη, πριν ακόμα λήξουν τα μέτρα της καραντίνας για τον κορωνοϊό, σε μια προσπάθεια να μη χαθεί πλέον χρόνος και να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Προανακριτικής, πριν λήξει η βουλευτική σύνοδος και αρχίσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής για το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, ενδιαφέρεται η υπόθεση να διερευνηθεί εις βάθος και το συντομότερο δυνατόν, καθώς ήδη οι αρχικές προθεσμίες έχουν προ πολλού εκπνεύσει λόγω των μέτρων για την πανδημία, ώστε η Δικαιοσύνη, αν έτσι αποφασιστεί, να λάβει στη συνέχεια τη σκυτάλη και να κρίνει για τον τελικό τρόπο εκκαθάρισης της εν λόγω υπόθεσης.

Ωστόσο, η επανέναρξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, όπου κεντρικό πρόσωπο των κοινοβουλευτικών ερευνών είναι ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκάλεσε την αντίδρασή του, καθώς έκανε λόγο για πολιτική στοχοποίησή του και αρνήθηκε –για μία ακόμη φορά– τις διερευνώμενες εις βάρος του κατηγορίες, ενώ πρότεινε να εξεταστούν μάρτυρες για να καταδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Πάντως, το μείζονος σημασίας θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η Βουλή σε σχέση με τις έρευνές της για την υπόθεση της Novartis είναι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, καθώς από καταθέσεις μαρτύρων που ήδη εξετάστηκαν, έχουν κατατεθεί στοιχεία εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και για άλλες –πλην της Novartis– υποθέσεις, για τις οποίες έχει καταγγελθεί, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρενέβη σε δικαστικές αρχές για να ελέγξει την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων.

Καταγγελίες τέτοιας φύσεως έχει κάνει εις βάρος του η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, που διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε καταγγέλλοντας πιέσεις εις βάρος της για την υπόθεση της Novartis, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, o οποίος έχει αποδώσει ευθύνες στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για άλλα αδικήματα και για μεθοδεύσεις σε δικαστικές του εμπλοκές, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη και άλλοι.

Η τυχόν διεύρυνση του κατηγορητηρίου, που εκτιμάται πως θα είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη, θα αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς αύριο Δευτέρα κατατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση 30 κυβερνητικών βουλευτών για τη σύγκληση της Ολομέλειας, ενώ παράλληλα η Προανακριτική έχει ακόμα λίγους μάρτυρες να εξετάσει, και στο τέλος θα κληθεί ενώπιόν της ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στις καταγγελίες εις βάρος του από εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς και άλλους μάρτυρες.

Ερευνα Εισαγγελίας Α.Π.

Και ενώ η Βουλή προς το τέλος Μαΐου, όπως εκτιμούν πηγές της Προανακριτικής, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της για την υπόθεση της Novartis και για τυχόν άλλες υποθέσεις, αν το κατηγορητήριο τελικώς διευρυνθεί και περιληφθούν και άλλα αδικήματα στην έρευνα της Βουλής, η Δικαιοσύνη που επίσης έχει ανοικτή έρευνα, αναμένεται να λάβει εξηγήσεις από τους ελεγχόμενους εισαγγελείς Διαφθοράς για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν χωρίς στοιχεία για δωροληψίες από τη φαρμακευτική εταιρεία.

Ηδη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής έχει καλέσει ως υπόπτους με συγκεκριμένες κατηγορίες την επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και συνεργάτες της, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τους δικαστικούς χειρισμούς με τους δέκα πολιτικούς, που έχουν προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

Μάλιστα, πριν ακόμα κλείσουν τα δικαστήρια και μπει και η Δικαιοσύνη σε καραντίνα για την πανδημία, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε καλέσει ως υπόπτους τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, ορίζοντας και ημερομηνία για να δώσουν εξηγήσεις στο τέλος Μαρτίου. Οι εξηγήσεις αυτές δεν δόθηκαν λόγω των μέτρων για την πανδημία. Ομως, με την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης, που γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαχαρής θα καλέσει την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη σε εξηγήσεις, πιθανότητα μέσα στον Μάιο, όπως και συνεργάτες της, ενώ στη συνέχεια μετά την παροχή των όποιων εξηγήσεων, θα αποφανθεί για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Πάντως, οι έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis, ή όποιων άλλων παρεμβάσεων Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη αποφασιστεί να διερευνηθούν, οφείλουν να ολοκληρωθούν με την ανάδειξη της πολιτικής και ποινικής πραγματικότητας που καθόρισαν μία από τις πιο σκοτεινές και αμφιλεγόμενες σχέσεις της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση, εις βάρος των θεσμών και της δημοκρατίας.

Κατάθεση Ξένης Δημητρίου

Με την κατάθεση της επίτιμης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που παρέμεινε στο τιμόνι της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των ερευνών για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, ξεκίνησαν, την Πέμπτη, οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής.

Η κατάθεση της τέως εισαγγελέως εκτιμάται, από μέλη της επιτροπής, ως σημαντική, καθώς έχει ιδία γνώση για πολλά και κρίσιμα θέματα των ερευνών και η μαρτυρία της προσδοκάται ότι θα εισφέρει στην έρευνα σημαντικά δεδομένα.

Η κ. Δημητρίου, η οποία θα συνεχίσει την κατάθεσή της και την προσεχή Τρίτη ενώπιον της επιτροπής, δήλωσε πως δεν γνώριζε ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι χωρίς στοιχεία, όπως απεδείχθη, ενοχοποίησαν τους δέκα πολιτικούς, και ούτε είχε πρόθεση να τους γνωρίσει.

Η κατάθεση Δημητρίου ενδέχεται να διαρκέσει και πέραν των δύο ημερών, ενώ στη συνέχεια έχει κληθεί σε κατάθεση ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Η κλήση του κρίθηκε αναγκαία λόγω δηλώσεών του την κρίσιμη περίοδο των δικαστικών ερευνών, από τις οποίες προέκυπτε η υπόθεση ότι μπορεί να γνώριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες. Μετά την κατάθεσή του θα κληθεί να καταθέσει η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται για τους χειρισμούς από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή