Βουλή: Σε νέο περιβάλλον η νομοθετική λειτουργία

Βουλή: Σε νέο περιβάλλον η νομοθετική λειτουργία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο μικρό βήμα στην δική της «νέα κανονικότητα», πραγματοποιεί σήμερα, μαζί με ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, η εθνική αντιπροσωπεία: Στην αίθουσα της Ολομέλειας εισάγεται προς έγκριση το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο -ουσιαστικά πρώτο νομοθέτημα που δεν είναι Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την πανδημία- με μεγαλύτερο εκείνου της περιόδου της καραντίνας αριθμό βουλευτών να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διήμερες εργασίες.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ώρα έναρξης τις 11 πμ, και -όπως προαναφέρθηκε- αντί να έχουν δικαίωμα ομιλίας μόνο οι έξι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, θα μπορούν να μετέχουν, όπως αποφάσισε η πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων, και άλλοι 25 βουλευτές συνολικά, με τα κόμματα να εκπροσωπούνται αναλόγως της κοινοβουλευτικής δύναμης τους (13 ΝΔ, επτά ΣΥΡΙΖΑ, δύο ΚΙΝΑΛ, και από ένας ομιλητής από ΚΚΕ, Ελλ.Λύση, ΜέΡΑ25). Το απόγευμα, επίσης, σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων, η πρώτη από τις δύο εβδομαδιαίως (τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μόνο μία φορά) που θα διεξάγονται πλέον.

Πέραν του ποσοτικού στοιχείου, ωστόσο, υπάρχει και το ποιοτικό που αλλάζει με επίκεντρο τη Βουλή, συγκριτικά με τα όσα συνέβαιναν στον Ναό της Δημοκρατίας κατά την πρώτη περίοδο της υγειονομικής κρίσης: Αφενός, όπως κατέδειξε και το κλίμα στην ειδική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη, οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα είναι εφεξής ιδιαιτέρως υψηλοί. Η αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως, ασκεί σε κάθε ευκαιρία εντονότατη κριτική εφ’όλης της ύλης στην κυβέρνηση, ενώ και ως προς το υπό έγκριση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος οι επικρίσεις είναι οξύτατες: τόσο για το περιεχόμενο του και τις προς ψήφιση διατάξεις, όσο και για το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται η επ’ αυτού συζήτηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί ευρύτερη συμμετοχή των βουλευτών. Τούτου δοθέντος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζητούμενη εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάθεση πρότασης διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο θ σημάνει πως θα πρέπει να εξεταστούν ειδικοί τρόποι για την διεξαγωγή της, όπως όχι μαζική προσέλευση των 300 στο Κοινοβούλιο, και τμηματική είσοδός τους στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ψηφίσουν με τήρηση των προβλεπόμενων από τους ειδικούς επιστήμονες κανόνων υγιεινής.

Το σημερινό «σκηνικό» της νέας κανονικότητας για τη Βουλή, σε αυτά τα πρώτα δειλά βήματα “επιστροφής” στην καθημερινότητά της, αναμένεται να συμπληρωθεί το απόγευμα με την πραγματοποίηση διαδήλωσης διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο μπροστά στο κτίριο. Ως προς αυτή την εξέλιξη, «μοντέλο» που λέγεται ότι θα χρησιμοποιηθεί από τους διοργανωτές της, θα είναι η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή