Δηλώσεις αλλά και «σιγή» στη Βουλή για τα θύματα της Marfin

Δηλώσεις αλλά και «σιγή» στη Βουλή για τα θύματα της Marfin

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ιδιαίτερου συμβολισμού «κενό» καταγράφηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 δεν είχαν ουσιαστική πολιτική συμμετοχή στη γενικότερη καταδίκη των ακραίων και εγκληματικών πράξεων βίας, όπως εκείνη που προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών, πριν από μία δεκαετία στο κτίριο της Marfin στην οδό Σταδίου, εν μέσω αντιμνημονιακών συγκεντρώσεων.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, η κυρία Φώφη Γεννηματά και ο κ. Κυρ. Βελόπουλος -εκ των πολιτικών αρχηγών που έλαβαν το λόγο, αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό, αλλά όχι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ι. Βαρουφάκης δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ, υπήρξαν αναφορές από στελέχη της ΚΟ του κόμματος.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα αναφερόμενος σε μια θλιβερή επέτειο, σε ένα έγκλημα δίχως τιμωρία» είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη ομιλίας του για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

«Ακριβώς 10 χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσακάλη και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Είναι τα θύματα της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός. Οι μολότοφ των κουκουλοφόρων μιας εποχής που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη, την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την εικόνα μας στο εξωτερικό», συνέχισε ο κ.  Μηταοτάκης και πρόσθεσε: «Τις επόμενες μέρες, πιστός σε μία δέσμευση που είχα αναλάβει το 2018, η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη, θα μας καλεί σε ενότητα και σε δημοκρατική επαγρύπνηση και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας με δύο λέξεις: «Ποτέ πια».

Από του βήματος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έλεγε λίγο αργότερα μεταξύ άλλων: «Τρεις άνθρωποι χάθηκαν για πάντα, θυσία στο βωμό της «τυφλής βίας» και της μισαλλοδοξίας» και ζήτησε να βρεθούν οι ένοχοι. «Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας» εόιπε η κυρία Γεννηματά. Ανάλογο αίτημα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης.

Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Α.Λοβέρδος, αμέσως μετά την πρωθυπουργική τοποθέτηση έλεγε: «Έχουν περάσει δέκα χρόνια. Οι δολοφόνοι κινούνται ελεύθεροι και άνετα. Στη Βουλή έχω πει επανειλημμένα ότι γίνεται πολλές φορές αναφορά σε νεκρούς που έχουν προκύψει από πολιτικές κινητοποιήσεις. Σαν να έχει η ζωή διπλή αξία. Περισσότερη για κάποιους και λιγότερη για κάποιους άλλους. Χειροκρότησα σήμερα τον Πρωθυπουργό, γιατί είναι η πρώτη φορά που στη Βουλή αυτή γίνεται μια τόσο σημαντική αναφορά στους νεκρούς αυτούς. Θα έλεγα ότι θα έπρεπε και άλλοι, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και κόμματα, να έχουν πάρει τον λόγο και να τοποθετηθούν.

Εν κατακλείδι, ή είμαστε υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών ή είμαστε υπέρ του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, της ανθρώπινης ζωής για όλους τους ανθρώπους, όμως, ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων και ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων ή είμαστε υποκριτές και κλαίμε, γιατί παίζουμε πολιτικά παιχνίδια.

«Αιωνία τους η μνήμη». Είχε προηγηθεί σχολιασμός της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στα θύματα της Marfin. Μόνο μετά από την παρέμβαση Λοβέρδου, ο κ. Φάμελλος περιορίστηκε να πει: «Για τα πρακτικά μόνο να πω ότι προσυπογράφω αυτό το τελευταίο που είπε ο κ. Λοβέρδος».

Με τη σειρά του εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε: «Για το ζήτημα με τους τρεις νεκρούς στη MARFIN. Δεν είναι τα μεγάλα λόγια η τιμή στη θυσία αυτή που έγινε. Αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει, και από την προηγούμενη και από τη σημερινή Κυβέρνηση, είναι να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να αποκαλυφθεί ο ρόλος των προβοκατόρων απέναντι σε ένα λαϊκό κίνημα, το οποίο είχε βγει στους δρόμους και διεκδικούσε τα δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία του. Οι προβοκάτορες έπαιξαν συκοφαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση με τους τρεις αυτούς νεκρούς».

Στη συνέχεια ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκης που είπε: «Νομίζω ότι όλοι σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του Πρωθυπουργού καταδικάζοντας όλα αυτά τα εγκλήματα, είτε πίσω από αυτά είναι ακροδεξιοί είτε είναι ακροαριστεροί, διότι η βία δεν έχει χρώμα. Πρέπει να το μάθουμε όλοι στην Ελλάδα και να την καταδικάζουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπως ενίοτε γίνεται σε αυτόν τον τόπο».

Σχόλια έκαναν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ αργότερα. Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Αλ. Τσίπρας αργά το απόγευμα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκανε επισημάνσεις και σχόλια για πολλά ζητήματα, τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και για παράπλευρα θέματα, αλλά όχι και σε εκείνο για το οποίο -εκτός των παραπάνω- τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή προς τιμή της μνήμης των τριών θυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή