Μηνύματα κανονικότητας

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωδικός «επιστροφή στην καθημερινότητα» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες με την οικονομία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Η χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με αποκλειστικό θέμα την εστίαση και τον τρόπο επανεκκίνησης ενός σημαντικού κλάδου που τροφοδοτεί οριζοντίως την οικονομική αλυσίδα, είναι ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων. Είναι γεγονός πως ο ιός και οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο για τα επόμενα βήματα, αλλά από την άλλη όμως είναι δεδομένο πως η οικονομία πρέπει να δουλέψει και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά το άνοιγμα κλάδων νωρίτερα, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις για τους υπόλοιπους κλάδους με βασικότερο αυτόν του τουρισμού και των μεταφορών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN δήλωσε πως η τουριστική βιομηχανία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου. Πιο νωρίς όμως πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα όπως είναι η άρση των μετακινήσεων στα νησιά για τους Ελληνες πολίτες και ακόμα νωρίτερα η άρση μετακινήσεων για συνεργεία που εκτελούν εργασίες, αλλά και όσους έχουν επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ουσιαστικά καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση μεταξύ της προστασίας από τον ιό και της επανεκκίνησης πολλών και διαφορετικών κλάδων.

Το ορόσημο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τοποθετείται μετά τις 15 Μαΐου, όταν θα έχουν φανεί τα επιδημιολογικά αποτελέσματα της πρώτης άρσης των περιορισμών και θα είναι δυνατόν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Προσώρας, το μόνο βέβαιο είναι το «άνοιγμα» της ηπειρωτικής Ελλάδας στις 18 του μήνα, κάτι που πιθανότατα θα συνοδευθεί και από την άρση των πτήσεων για το εσωτερικό της χώρας. Στο Μαξίμου γίνεται σχολαστική ανάλυση για χώρους «υψηλής επικινδυνότητας», για μέρη δηλαδή όπου μπορεί δηλαδή να υπάρξει συνωστισμός. Χαρακτηριστικό είναι πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχει κάνει σχέδια «προσομοίωσης» για το πώς θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης. Την ίδια ώρα λαμβάνονται έξτρα μέτρα, όπως οι περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε ειδικούς χώρους όπως τα ΚΥΤ, τα γηροκομεία και οι χώροι διαμονής των Ρομά.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ολικό come back στη φυσιολογική καθημερινότητα. Η διά ζώσης επίσκεψη στην κ. Σακελλαροπούλου τη Δευτέρα και η παρουσία του χθες στο νομοσχέδιο για το Περιβάλλον, σηματοδοτεί ακριβώς αυτό: πως έχει ξεκινήσει η ζωή μετά τον κορωνοϊό. Συνεργάτης του πρωθυπουργού επεσήμανε πως κάτι τέτοιο είναι κομβικό και για την ψυχολογία των πολιτών που πρέπει να αισθανθούν την επιστροφή στην –έστω μερική– κανονικότητα. Η χθεσινή απουσία, πάντως, του Αλέξη Τσίπρα την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή δεν έδωσε την ευκαιρία για μία ακόμα ζωντανή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που έγινε… σπαστά.

Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας με ανακοίνωσή του καυτηρίασε αυτή την απουσία. «Ο κ. Τσίπρας είναι απών και από το Κοινοβούλιο, καθώς αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στον διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή», ανέφερε ο κ. Πέτσας. Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής».

Τέλος, στα αξιοσημείωτα της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού με αφορμή τα δέκα χρόνια από την τραγωδία της Μarfin, πως στο κτίριο της οδού Σταδίου θα τοποθετηθεί ειδική τιμητική πλακέτα στη μνήμη των αδικοχαμένων υπαλλήλων της τράπεζας.

«Ποτέ πια εκδηλώσεις τυφλής βίας»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θέλησε να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στη συμπλήρωση δέκα ετών από την τραγωδία της Marfin, όταν τρεις υπάλληλοι της τράπεζας βρήκαν τραγικό θάνατο μετά την πυρπόληση του κτιρίου των γραφείων της από μολότοφ που έριξαν κουκουλοφόροι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή του μνημονίου. Με ανάρτησή της στο Τwitter, αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο σημειώνοντας ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται «να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας». Ολόκληρο το μήνυμα της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Τwitter είναι το εξής: «Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Μarfin. Τρεις ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή