Επιμένει στις υπερπτήσεις η Αγκυρα

Επιμένει στις υπερπτήσεις η Αγκυρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια εκ νέου ενεργοποίησης της ελληνικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας για την πανδημία σχεδιάζει το υπουργείο Εξωτερικών με πρώτο βήμα την προετοιμασία για επαναλειτουργία διπλωματικών αρχών στη Συρία. Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές ιδιαίτερα με ομολόγους του και παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, ενώ χθες γνωστοποίησε ότι η πρέσβειρα Τασία Αθανασίου ορίζεται ειδική απεσταλμένη για τη Συρία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στη σταθερή δραστηριοποίηση της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και στο αυξημένο ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης της συριακής κρίσης, σύμφωνα και με όσα έχει θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στις συναντήσεις του με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκάιρ Πέτερσεν, καθώς και με σειρά ομολόγων του. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η απόφαση του κ. Δένδια συμπίπτει, επίσης, με ενέργειες προς την κατεύθυνση κατάλληλης επαναλειτουργίας ελληνικών διπλωματικών αρχών στη χώρα. Η κ. Αθανασίου είχε διατελέσει πρέσβης στη Δαμασκό μεταξύ 2009 και 2012, όταν και επέβλεψε τις διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας, λόγω του πολέμου.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών φαίνεται ότι η Αγκυρα επιμένει στις υπερπτήσεις και χθες καταγράφηκε μια ακόμα, πάνω από το νησί των Οινουσσών, στα ανατολικά της Χίου. Από την Αθήνα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει και μια εκτενής παρουσίαση για το πώς η Τουρκία παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών, με ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο και στο ΝΑΤΟ. Κατά τα λοιπά, στην Αθήνα αναμένουν και την εξέλιξη της τουρκικής δραστηριότητας την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει σχετικά η «Κ» τον περασμένο Οκτώβριο, ότι στην τελευταία μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων (Παρμενίων ’19) τουρκικά UAV είχαν ουκ ολίγες φορές παρεμποδίσει τις πτήσεις των οργανικών ελικοπτέρων των ελληνικών φρεγατών, υποχρεώνοντας πολλές φορές σε προσνήωσή τους για αποφυγή ατυχήματος.

Δημοσκοπήσεις

Στην Αθήνα, σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι η σύνδεση εσωτερικής και εξωτερικής ατζέντας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στενότερη από ποτέ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Παρά το γεγονός ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας AREA (ΚΥΠΕ) το κόμμα του κ. Ερντογάν (ΑΚΡ) παραμένει πρώτο με διαφορά σε σύγκριση με το CHP, υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι πολλές στρατηγικές επιλογές του Τούρκου προέδρου δεν έχουν τη στήριξη των συμπολιτών του.

Κατ’ αρχάς για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το 44,3% απάντησε ότι έχει θετική άποψη και το 51,6% αρνητική. Για όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο συσχετισμός είναι χειρότερος. Σε ερώτηση σχετικά με το εκλογικό σύστημα στην Τουρκία, το 56,8% προκρίνει ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ το 43,2% τάσσεται υπέρ του προεδρικού συστήματος που ισχύει σήμερα.

Επίσης, στην ιεράρχηση των προβλημάτων τους οι Τούρκοι βάζουν πρώτα τον κορωνοϊό (32%), την οικονομία (26,8%), την ανεργία (9,7%), την εκπαίδευση (5,5%) κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή