ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι το σενάριο για άνοιγμα της εστίασης πριν την 1η Ιουνίου

Στο τραπέζι το σενάριο για άνοιγμα της εστίασης πριν την 1η Ιουνίου

Ανοιχτό αφήνεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο ο κλάδος της εστίασης να ανοίξει ακόμη και πριν από την 1η Ιουνίου, την ημερομηνία δηλαδή που έθεσε ως «εφικτό στόχο» χθες ο πρωθυπουργός, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το ζήτημα.

Η θετική εικόνα που εκπέμπεται, σε γενικές γραμμές, από τις πρώτες ημέρες μετά την άρση του lockdown έχει δημιουργήσει προσδοκίες για επιτάχυνση των διαδικασιών (δηλαδή άνοιγμα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου), ωστόσο, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι όλες οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε απόλυτο βαθμό από τον ρυθμό συγκράτησης της επιδημίας και τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στον Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Η αξιοποίηση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων καθώς και η χρήση εσωτερικών χώρων που περικλείονται από τζάμια και είναι επί της ουσίας ημιυπαίθριοι αποτελούν τις δύο λύσεις που φαίνεται να προκρίνει το Μαξίμου για να αυξήσει τη δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης. Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τον κλάδο, θεωρούνται ωστόσο μη επαρκείς εάν δεν συνοδευτούν από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και από την ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, για το ζήτημα του ΦΠΑ, τονίζουν ότι βρίσκεται μεν στο τραπέζι, ωστόσο παραπέμπουν για ενδεχόμενες αποφάσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε χθες ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου. 

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε τις πέντε βασικές κατευθύνσεις σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα του κλάδου, σημειώνοντας ότι:

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.

3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.

4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.