Τσίπρας: «Κλειδί» η συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: «Κλειδί» η συμφωνία των Πρεσπών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ντόμινο των εξελίξεων που δημιούργησε η συμφωνία των Πρεσπών επικέντρωσε την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που συγκλήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ε.Ε. –  Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζοντας πίσω τον χρόνο στον Ιούνιο του 2018, σημείωσε πως οι υπογραφές στους Ψαράδες της Φλώρινας ξεκλείδωσαν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινα.

Χτυπώντας ένα «καμπανάκι» προς το ΚΙΝΑΛ, που δεν είχε στηρίξει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του ονόματος των γειτόνων σε «Βόρεια Μακεδονία», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η συμφωνία των Πρεσπών προήλθε από δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής οικογένειας που προέταξαν τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική βούληση αντιμετωπίζεται ο εθνικισμός, ασχέτως του πολιτικού κόστους». Κάλεσε, μάλιστα, τους ηγέτες του PES να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ στις επικείμενες εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε προς τους άλλους Σοσιαλιστές ότι η περυσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών ήταν στη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας όμως τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από την Αλβανία, αλλά και την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας από τη Βόρεια Μακεδονία, στη βάση των συνθηκών που έχει υπογράψει.

Με την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάντα στραμμένη στην οικονομία, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που ανεβάζουν την ύφεση για τη χώρα μας στο 9,7% έδωσαν την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως οι πολιτικές του μετατρέπουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ύφεση και στις απολύσεις. «Ωστόσο, το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη, αλλά στην προσωπική του επιλογή. Διότι, αν και κυνική, είναι συνειδητή επιλογή του να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή