«Τα Δυτ. Βαλκάνια ανήκουν στην Ε.Ε.»

«Τα Δυτ. Βαλκάνια ανήκουν στην Ε.Ε.»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επαναβεβαίωσαν με τη «Διακήρυξη του Ζάγκρεμπ» χθες τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε τηλεδιάσκεψη κορυφής με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο). Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ε.Ε.», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την «αμοιβαία αλληλεγγύη» μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της περιοχής στην καταπολέμηση της πανδημίας. Τόσο η κ. Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τα Δυτικά Βαλκάνια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την εδραίωση του κράτους δικαίου και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δική του παρέμβαση, τόνισε ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πως «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων». Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αναγνώρισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», ανέφερε και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Το ζήτημα της διεύρυνσης δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την προστασία της ελληνικής μειονότητας, Ευρωπαία αξιωματούχος απάντησε ότι η αλβανική κυβέρνηση «εργάζεται επί των θεμάτων αυτών» και ότι η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει «πολύ σύντομα», στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη αντικατέστησε τα αρχικά σχέδια για μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Κροατίας). Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει ένα πακέτο 3,3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Ωστόσο οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν να εξαιρέσουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες.

Στην περίοδο αυτή, η Κίνα έστειλε αεροσκάφη με γιατρούς και είδη πρώτη ανάγκης, κερδίζοντας τους επαίνους του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που χαρακτήρισε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. «παραμύθι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή