Βουλή: «Ερχεται» τηλεδιάσκεψη στην Ολομέλεια – Παραμένει η επιστολική στις ονομαστικές ψηφοφορίες

Βουλή: «Ερχεται» τηλεδιάσκεψη στην Ολομέλεια – Παραμένει η επιστολική στις ονομαστικές ψηφοφορίες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ως προς τον αριθμό παρόντων βουλευτών στις συνεδριάσεις, αλλά πάντα – όπως ελέχθη – στη βάση των οδηγιών της ιατρικής υπηρεσίας της Βουλής, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Παράλληλα, προετοιμάζεται για το αμέσως προσεχές διάστημα η διαδικασία για τη λειτουργία συστήματος τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας (υπάρχει και λειτουργεί ήδη στην αίθουσα της Γερουσίας, και έχει χρησιμοποιηθεί σε συνεδριάσεις ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων).

Ωστόσο, τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου, δεν έχει βγει ένα «αγκάθι» που ήδη πυροδοτεί μεγάλες εντάσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και αφορά τον τρόπο διεξαγωγής ονομαστικών ψηφοφοριών, όποτε υπάρχει σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, στη σημερινή Διάσκεψη αποφασίστηκε να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται παραλλήλως το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος μέχρι ψηφοφορίας, στο βαθμό, βεβαίως, που δεν θα προβλέπεται εκ του Κανονισμού να είναι μυστική. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές, όταν ετέθη το ζήτημα κατά την διάρκεια επεξεργασίας και ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία εφαρμόστηκε η μέθοδος της «επιστολικής ψήφου», ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνοντας την αντιπολιτευτική του τακτική αποχώρησε, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει αφενός ότι δεν θέλει να “νομιμοποιήσει” την διαδικασία και αφετέρου πως θα πράξει το ίδιο αν δεν αλλάξει αυτή η διαδικασία της ψηφοφορίας στο μέλλον. Στο βαθμό που κάτι τέτοιο δεν αλλάζει επί του παρόντος και δεδομένου ότι είναι πιθανόν -ακόμα και αύριο, στη συνεδρίαση για το “μεταναστευτικό- να υποβληθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να οξυνθεί και πάλι.

Ως προς το ζήτημα του αριθμού των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που θα μπορούν να παρίστανται ή και να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, αποφασίστηκε ειδικότερα να διευρυνθεί στο ανώτατο όριο των εξήντα που τέθηκε από την ιατρική υπηρεσία της Βουλής και εξυπηρετεί την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Βουλευτών στην αίθουσα. Πέραν των εισηγητών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των πολιτικών αρχηγών, οι υπόλοιποι βουλευτές θα ορίζονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα είναι 22 (από 13 που είναι σήμερα) από την ΝΔ, 12 (από 7) του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις (από δύο) του ΚΙΝΑΛ, δύο (από ένας) του ΚΚΕ, και παραμένουν ένας από την Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25. Με αυτή τη σύνθεση θα συνεδριάσει αύριο η Ολομέλεια, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τίτλο «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας».

Ως προς το νομοθετικό έργο, σειρά παίρνουν για επεξεργασία από επιτροπές και ψήφιση στη συνέχεια από την ολομέλεια, δύο νομοσχέδια: του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές», και του Υπουργείου Δικαιοσύνη, σχετικά με την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών και την κύρωση «του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αγνωστο, επί του παρόντος, παραμένει το εάν τα δύο αυτά νομοθετήματα αποτελέσουν ευκαιρία για την προώθηση άλλων ρυθμίσεων, μέσω τροπολογιών. Η συζήτηση τους στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές -που θα συνεδριάσουν με πλήρη σύνθεση- προγραμματίστηκε για την Δευτέρα, ενώ η ψήφιση τους στην Ολομέλεια την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαΐου, αντιστοίχως.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, τέλος, επανέρχεται στην προ πανδημίας εβδομαδιαία συχνότητα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με συζήτηση Επικαίρων Ερωτήσεων κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή