Προειδοποίηση από Κων. Φλώρο: «Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο»

Προειδοποίηση από Κων. Φλώρο: «Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής παραβατικότητας επέσεισε, χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχε με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (CMC) πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς και τον αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR) στρατηγό Τιμ Ράντφορντ.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος «αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Εβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Εβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και «των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την, όπως είπε, «απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής» παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο ίδιος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο κ. Φλώρος συζήτησε και για θέματα αρμοδιότητάς του, όπως η κρίση του κορωνοϊού και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του, αλλά και η πρόσφατη υπογραφή MoU για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δένδιας – Πάιατ

Εν τω μεταξύ, χθες, έπειτα από αρκετό καιρό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε μία εκ του σύνεγγυς συνάντηση στο γραφείο του, αυτή τη φορά, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και όλα όσα αφορούν την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διπλωματία πρόσωπο με πρόσωπο με τους στενούς μας συμμάχους, καθώς μένουμε ασφαλείς» επισήμανε, μέσω τουίτερ, ο κ. Πάιατ, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξε «συντονισμός για μία ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή –τη Λιβύη, τη Συρία, τα Βαλκάνια– τα επόμενα βήματα στον Στρατηγικό Διάλογο και τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Σημειώνεται, τέλος, ότι με σειρά επιστολών από τους μόνιμους αντιπροσώπους τους στον ΟΗΕ, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβαν την καταγγελία του μνημονίου Αγκυρας-Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Αθήνας και Λευκωσίας.

«Κανένα περιστατικό με πυρά»
Δεν υπάρχει περιστατικό με πυρά, από τις ελληνικές αρχές, που οδήγησαν στον θάνατο πρόσφυγα ή μετανάστη στις αρχές Μαρτίου 2020, επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά νέο δημοσίευμα του Spiegel, σε συνεργασία με ακόμη τέσσερις οργανισμούς, περί θανάσιμου τραυματισμού του Μουχάμαντ Γκιουλτζάρ στις 4 Μαρτίου. «Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Επίσης τονίζει ότι «κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα; Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας». Ο κ. Πέτσας καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μη φονικά μέσα. Οι ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή