ΚΙΝΑΛ: Ελλειψη σχεδίου και συνεχείς παλινωδίες

ΚΙΝΑΛ: Ελλειψη σχεδίου και συνεχείς παλινωδίες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σαφή πρόθεσή του να κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση για πιο άμεσες και στοχευμένες κινήσεις, ενόψει της επερχόμενης ύφεσης, αποτυπώνουν ολοένα και πιο καθαρά οι κινήσεις του ΚΙΝΑΛ. «Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την υγειονομική καραντίνα για την οποία ήταν προετοιμασμένη, στην καραντίνα της οικονομίας είναι απροετοίμαστη», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαρ. Τρικούπη και αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της μετάβασης από τους ήπιους τόνους που υιοθέτησε στο υγειονομικό κομμάτι, σε σαφώς δριμύτερη κριτική στην οικονομία.

«Οχημα» των εν λόγω κινήσεων αποτελεί το «ενδιάμεσο πρόγραμμα» για το τρέχον έτος, οι βασικές πτυχές του οποίου σε διάφορους τομείς (εργασιακά, τουρισμός, πολιτισμός κ.ά.) έχουν ήδη παρουσιαστεί. Εν ολίγοις, το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί το Μαξίμου για έλλειψη σχεδίου και «παλινωδίες αντί αποφάσεων», προειδοποιώντας ότι είναι αναγκαία τώρα μια δέσμη μέτρων-«γέφυρα», στο μεταβατικό στάδιο των επιπτώσεων στην οικονομία και πριν αυτές γίνουν πιο αισθητές.

Αλλωστε, από τα μέσα Απριλίου, η Χαρ. Τρικούπη έχει βάλει στο τραπέζι και ενδεχόμενη χρήση πόρων από το περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας», που έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα, το πεδίο της α΄ κατοικίας, παρά την παράταση της προστασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό «όπλο» στη φαρέτρα της Φ. Γεννηματά. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΚΙΝΑΛ έλαβε και την πρωτοβουλία για σύσταση επιτροπής διαλόγου για το ζήτημα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με βασικούς συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και οργανώσεις δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε ληφθεί και τον περασμένο Φεβρουάριο για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για δράσεις που επιχειρούν να αναδείξουν την πρόθεση της Χαρ. Τρικούπη να έχει ρόλο ρυθμιστή σε θέματα που αφορούν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αλλά και για κινήσεις –σε καθαρά πολιτικό επίπεδο– με το βλέμμα στο συνεχές μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις προσπάθειες προσέγγισης του οποίου εξακολουθούν να τηρούνται ευδιάκριτες αποστάσεις.

Τέλος, σε εσωκομματικό επίπεδο, η ηγεσία έχει δώσει σήμα επιστροφής στην κανονικότητα και σταδιακής συνέχισης του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Ηδη, έχει επανεκκινήσει η προεργασία για την προγραμματική συνδιάσκεψη, που από τον Μάρτιο μετατοπίστηκε για το φθινόπωρο και αναμένεται, εύλογα, να πραγματοποιηθεί με εντελώς διαφορετική ατζέντα, λόγω των νέων δεδομένων που έφερε η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή