ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρίστες στην Ελλάδα με την αίρεση του αρνητικού τεστ

Τουρίστες στην Ελλάδα με την αίρεση του αρνητικού τεστ

Μόνο εάν έχουν κάνει τεστ και φυσικά έχει βγει αρνητικό θα εισέρχονται στη χώρα τουρίστες φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτή είναι η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν που, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, αναμένεται την 1η Ιουλίου. Οι 72 ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς επιδημιολόγους, θεωρούνται αρκετές ώστε να εκδηλωθούν συμπτώματα, συνεπώς αποτελούν ένα ασφαλές μαξιλάρι για να μπορέσει να μπει κάποιος στο αεροπλάνο από την πατρίδα του και να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα.

Αυτή η τακτική προκρίνεται καθώς θεωρείται πιο ασφαλές να έχει ελεγχθεί κάποιος πριν πατήσει σε ελληνικό έδαφος από ό,τι η επιλογή του να έρχεται και να γίνεται το τεστ εδώ. Σε αυτή την περίπτωση, αν βρεθεί θετικός, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προβεί στις επόμενες ενέργειες. Ουσιαστικά, ο κωδικός της κυβέρνησης για να δεχθεί φέτος τουρίστες είναι «είμαστε ασφαλής χώρα και δεχόμαστε μόνο κάποιον που με βεβαιότητα δεν νοσεί».

Ξενοδοχεία κορωνοϊού

Στην Ελλάδα θα προβλέπεται, με την προσγείωση, θερμομέτρηση και έλεγχος του certificate που θα πιστοποιεί πως ο επισκέπτης είναι υγιής. Από εκεί και πέρα θα μπορεί ελεύθερα –με τους απαραίτητους κανόνες βεβαίως– να μεταβεί στον χώρο των διακοπών του. Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια των διακοπών εμφανίσει συμπτώματα ή νοσήσει, το σχέδιο είναι να μεταφέρεται σε δομές και ξενοδοχεία συμβεβλημένα με το σύστημα υγείας, που θα είναι αποκλειστικά για αυτό τον λόγο: θα φιλοξενούν δηλαδή κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία θα περνούν εκεί την καραντίνα τους.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα περιμένει, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, να επιτευχθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα του τουρισμού. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε υπάρχει το πλάνο για διμερείς συνεργασίες, με διάφορες χώρες όπως είναι το Ισραήλ, η Γερμανία, η Ρωσία, αλλά και τα Βαλκάνια, που έχουν το πλεονέκτημα πως οι  πολίτες τους μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα οδικώς.

Επιπροσθέτως, αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου το πλάνο της Κομισιόν που θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές βάσει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων για το πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι μεταφορές σε αεροπλάνα, τρένα και πλοία.

Ολα τα παραπάνω, που εξεργάζονται ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου, με όλες τις αναλυτικές οδηγίες και τον οδικό χάρτη για την τουριστική σεζόν.

Τουρίστες στην Ελλάδα με την αίρεση του αρνητικού τεστ-1
Πρότυπη αγροτική μονάδα στον Αυλώνα επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση για την αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin, προχώρησε σε μια κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική. Το ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Ως εκ τούτου, οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση πάντως για το θέμα της Marfin συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για καπηλεία, σημείωσε πως «είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και στον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος».