Τα τρία βήματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ

Τα τρία βήματα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «γεφυροποιοί» της Κουμουνδούρου, που δεν έχουν σταματήσει να προωθούν τη συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζουν πως μπροστά στον «ρεαλισμό της απλής αναλογικής» και την αναβάθμιση του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον κορωνοϊό πολύ, λίγες ενστάσεις υπάρχουν πλέον στο κόμμα για την ανάγκη συναντίληψης με τον χώρο του Κέντρου. Επικαλούνται συνεχώς την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που αναφέρει πως «είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας». Eχουν αναλύσει, μάλιστα, στον Αλέξη Τσίπρα τις τρεις φάσεις του πλάνου τους:

1. «Βολιδοσκοπήσεις» νέων στελεχών – προθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη.

Η «μεταγραφική περίοδος» δεν έχει λήξει και είναι πιθανό νέα πρόσωπα από το πρώην ΠΑΣΟΚ να περάσουν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια επίδειξη δύναμης του Αλέξη Τσίπρα. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ραντεβού στελεχών των δυο στρατοπέδων πραγματοποιούνται, ωστόσο «οι φίλοι από τα παλιά» δεν ξεκαθαρίζουν ακόμα και μεταξύ τους ποιες είναι οι προθέσεις τους. Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να εκμεταλλευθούν με κάθε τρόπο τις ρωγμές, που, όπως υποστηρίζουν, έχει υποστεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο ΚΙΝΑΛ. Στη Βουλή τα δύο κόμματα έχουν συμβαδίσει σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ και η Φώφη Γεννηματά οξύνει το μέτωπό της προς τη Ν.Δ.

2. Κοινές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, που, όμως, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα.

«Επιθυμούμε να οικοδομηθούν τέτοιες κοινωνικές συμμαχίες, οι οποίες από μόνες τους θα επιβάλουν και τις πολιτικές», σχολίαζε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στην «Κ» που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα για την προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ. Εκτιμούν πως το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που θα βρει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της πανδημίας, θα είναι ο οδηγός των νέων πολιτικών συσχετισμών που θα αποτυπωθούν και για αυτό στην Περιφέρεια αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα.

3. Το ραντεβού κορυφής Τσίπρα – Γεννηματά.

«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά», τόνιζαν οι ίδιες πηγές που αναγνωρίζουν πως μόλις 10 μήνες μετά τις εκλογές, είναι φυσικό οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να κινούνται διστακτικά. Δεν ενοχλεί άλλωστε τον ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη Γεννηματά να κεφαλαιοποιήσει κάποια κέρδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, από τη στιγμή που καταφέρνει να αφαιρεί πόντους από τη Ν.Δ. Αν και οι ακριβείς μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι άγνωστες, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην τελευταία μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ η Ν.Δ. υποχώρησε κατά 2,5 μονάδες (42,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε σταθερός (22%), ενώ το ΚΙΝΑΛ ενισχύθηκε μισή μονάδα (6%).

Από τη μια, το κόμμα της Φώφης Γεννηματά έδειξε με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που πήρε πως επιθυμεί να χαράξει μια αυτόνομη πορεία στην αντιπολίτευση και από την άλλη, ο διεμβολισμός της Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να αφορά κανέναν πλέον στην Κουμουνδούρου. Τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου – συνασπισμού φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, προσδοκώντας στην πορεία να διευρυνθεί και να μην περιλαμβάνει μόνο κοινοβουλευτικές δυνάμεις, αλλά και κοινωνικές, με τη συμμετοχή προσώπων που τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως μια καλή αρχή έγινε με την παρέμβαση του Σταύρου Ξαρχάκου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή