ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Προσβλέπουμε στη συμβολή της Προέδρου της Δημοκρατίας για μια επιτυχημένη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

m-varvitsiotis-prosvlepoyme-sti-symvoli-tis-proedroy-tis-dimokratias-gia-mia-epitychimeni-elliniki-proedria-toy-symvoylioy-tis-eyropis-2377693

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να την ενημερώσει για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναλαμβάνει η χώρα μας την Παρασκευή 15 Μαΐου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε στην κ. Σακελλαροπούλου τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το εξάμηνο αυτό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας θα βρεθούν τα μείζονα ζητήματα που εγείρει η πανδημία του κορωνοϊού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως η προστασία του δικαιώματος της ανθρώπινης ζωής και του αγαθού της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό της χώρας μας για διεξαγωγή της προεδρίας σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ψηφιακών μέσων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μάλιστα, η ψηφιακή αυτή προεδρία (E-Chairmanship) θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη νεολαία και τις ανάγκες της, όπως διαμορφώνονται στο νέο περιβάλλον της μετα-κορωνοϊού εποχής, όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε, επίσης, την κ. Σακελλαροπούλου για όλες τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρουσίασε εκτενώς την έως τώρα αντίδραση της Ευρώπης στην πανδημία και ιδίως την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεών της, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύμηνη και σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 κρατών-μελών για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, αλλά και στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ