«Πόθεν έσχες» χωρίς έλεγχο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέλεγκτες, κατά επίσημη παραδοχή, είναι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την ιστοσελίδα της Βουλής για το έτος 2019 (χρήση 2018): «Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη», αναφέρεται απλώς και χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Σε συνέχεια ατελειών, κενών και ελλιπούς πληροφόρησης του παρελθόντος, πάντως… πέραν του «πόθεν» πλέον και στο πεδίο του «έσχες» εντοπίζονται προβλήματα, έτσι όπως γίνεται η διαδικασία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στο πεδίο όπου συμπληρώνεται το ποσό του εισοδήματος εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις δηλώσεις εκείνων οι οποίοι υποχρεούνται εκ του νόμου να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς άλλοι καταγράφουν μόνο το φορολογητέο, ενώ άλλοι τόσο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που φορολογείται όσο και εκείνο που δεν φορολογείται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον χώρο του εντύπου όπου δηλώνεται το «Συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ. (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα)» υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των πολιτικών αρχηγών: Κυρ. Μητσοτάκης 35.964, Αλ. Τσίπρας 33.909, Φωτεινή Γεννηματά 37.196, Δημ. Κουτσούμπας 76.549, Κυρ. Βελόπουλος 8.400 (δεν είχε εκλεγεί ακόμα), Γ. Βαρουφάκης 10.000 (επίσης ήταν εκτός Βουλής το 2018), Ν. Μιχαλολιάκος 42.900, Π. Καμμένος 40.178, Στ. Θεοδωράκης 32.897 (ο πρώην πρόεδρος του Ποταμιού, στη δήλωσή του, συμπληρώνει και το ποσό των 33.891, επισημαίνοντας πως αυτό «το δηλωθέν ποσό αφορά αμοιβές οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα», και επισυνάπτει τη βεβαίωση αποδοχών της Βουλής των Ελλήνων).

Εξ αυτών, επιπροσθέτως, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτα είναι και τα ακόλουθα: Ο με χαμηλότερο δηλωθέν εισόδημα για το 2018 αρχηγός της Ελλ. Λύσης δηλώνει και μεγάλες καταθέσεις «από εισοδήματα προηγούμενων ετών», με ειδικά στη γερμανική τράπεζα Deutshe Bank να διαθέτει σχεδόν 430.000 ευρώ. Επίσης, ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος, ακριβώς δίπλα στο ποσό (76.549 ευρώ) του εισοδήματός του έχει και την ακόλουθη σημείωση: «Οι αποδοχές που έλαβα από τη βουλευτική μου ιδιότητα κατά το έτος 2018 είναι, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΚΕ, έσοδα του Κόμματος και κατατέθηκαν στο Κόμμα».

Σημειώνεται ότι η μηνιαία ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση είναι 5.135 ευρώ, η οποία συμπληρώνεται από 664-831 ευρώ ως «δαπάνες οργάνωσης γραφείου», 909 ευρώ ως ταχυδρομική ατέλεια και 291-648 ευρώ (αναλόγως περιφέρειας εκλογής) ως έξοδα κίνησης. Επίσης υπάρχουν και τα χρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές ως αποζημίωση για συμμετοχή σε επιτροπές της Βουλής. Ως προς τα μεικτά της αποζημίωσης αναφέρεται ότι, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία για το 2018, μετά τις κρατήσεις το καθαρό πληρωτέο ποσό είναι 4.125 ευρώ.

Εν μέσω αυτού του προβληματικού, ως προς το στοιχείο της διαφάνειας, περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το στοιχείο του από το παρελθόν υψηλού δανεισμού για αρκετά μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, με ορισμένα εξ αυτών, μάλιστα, που δεν έχουν επανεκλεγεί στην παρούσα Βουλή, να εμφανίζουν αύξηση της οφειλής τους έναντι του αρχικού ποσού που έλαβαν ως δάνειο. Στο πλαίσιο αυτό δεν περνούν απαρατήρητες περιπτώσεις όπως του προερχόμενου από τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτή πλέον Ι. Λαγού, ο οποίος στη δήλωση χρήσης 2018 εμφανίζει δύο δάνεια που έλαβε το 2006 συνολικού ύψους 90.000 ευρώ από την Alpha Bank, αλλά με το υπόλοιπο οφειλόμενο να είναι δώδεκα χρόνια μετά ύψους 118.000 ευρώ. Με πολλά δάνεια εμφανίζεται και ο μη επανεκλεγείς χρυσαυγίτης Χρ. Παππάς: ανέρχονται στο ποσό των 650.000 ευρώ (150.000 από το 2011 και τα υπόλοιπα από το 2000) ως δύο στεγαστικά και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά, με τον ίδιο να εμφανίζει ποσά οφειλής το 2018 ίδια με εκείνα του αρχικού δανείου.

Στα ενδιαφέροντα της πρώτης ανάγνωσης των φετινών δηλώσεων είναι και η περίπτωση του κ. Δημ. Παπαδημούλη, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από δραστήριος όσον αφορά την απόκτηση μετοχών, εμφανίζεται και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά το 2018 στα ακίνητα, μια και δηλώνει αγορές επτά διαμερισμάτων, μιας αποθήκης, ενός οικοπέδου και μιας «δενδροκαλλιέργειας» σε Αττική και Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή