«Αξονα του κακού» στην πενταμερή βλέπει η Αγκυρα

«Αξονα του κακού» στην πενταμερή βλέπει η Αγκυρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι προκάλεσε η κοινή διακήρυξη της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την οποία καταδικάζουν εντόνως τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ζητούν εκεχειρία στη Λιβύη με παράλληλη αποφυγή των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων.

Η κοινή διακήρυξη των πέντε ενόχλησε την Αγκυρα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο ΡΚΚ ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι, όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις και στις δυνάμεις του κακού που πηγάζουν από χώρες του Κόλπου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (έτσι αποκαλεί η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία), της Γαλλίας και των ΗΑΕ για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, αποτελεί ένα παράδειγμα υποκρισίας μιας ομάδας χωρών που επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια μέσω των πολιτικών που επιδιώκουν και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάζουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες των λαών στη φρικτή επιθετικότητα δικτατόρων, και που βρίσκονται σε παραλήρημα, καθώς οι ατζέντες τους διαταράσσονται από την Τουρκία.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Δοίκηση, αντί να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ αντίστοιχα για την Ανατολική Μεσόγειο, βασίζονται σε άσχετους μη περιφερειακούς δρώντες, μπορεί απλά να αποτελεί την κληρονομιά μιας νοοτροπίας εντολών και αποικιοκρατίας. Η παραμόρφωση των μέτρων που έλαβε η Τουρκία για την προστασία των νόμιμων συμφερόντων της βάσει του διεθνούς δικαίου, με άδικα και παράνομα προσχήματα, είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Οι ηγέτες αυτής της χώρας φαίνεται να προτιμούν εδώ και καιρό να παραιτηθούν από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δικών τους λαών, παρά να τα προστατεύουν.

Όσον αφορά τα ΗΑΕ, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι παρά η εχθρότητα προς την Τουρκία που τα ενώνει με τις άλλες χώρες. Το ιστορικό αυτής της χώρας κατά της Τουρκίας και της Λιβύης είναι προφανές.

Είναι επίσης προφανές ότι η Γαλλία, της οποίας οι προθέσεις για την εγκαθίδρυση ενός κράτους τρομοκρατίας στη Συρία διαταράχθηκαν από ένα μεγάλο χτύπημα από την επιχείρησή μας «Άνοιξη Ειρήνης», προσπαθεί να γίνει ο προστάτης αυτού του άξονα του κακού, σε μια τέτοια κατάσταση.

Καλούμε όλες αυτές τις χώρες να ενεργήσουν με κοινή λογική, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις πρακτικές.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός γνήσιου και ρεαλιστικού διαλόγου και μέσω της συνεργασίας παρά με την προσπάθεια δημιουργίας άξονα του κακού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή