Αρθρο Μάνφρεντ Βέμπερ στην «Κ»: Αποκαταστήστε την ελεύθερη κυκλοφορία και σώστε τη θερινή περίοδο στην Ευρώπη

Αρθρο Μάνφρεντ Βέμπερ στην «Κ»: Αποκαταστήστε την ελεύθερη κυκλοφορία και σώστε τη θερινή περίοδο στην Ευρώπη

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων στην Ευρώπη και το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της θερινής περιόδου του 2020. Δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα μέσα διαβίωσης οικογενειών βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς ο κορωνοϊός απειλεί να πλήξει θανάσιμα τον τομέα του τουρισμού.

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη επανέρχεται σταδιακά, τα πλέον δρακόντεια μέτρα, το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, εξακολουθούν να ισχύουν. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία κατά την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη για να μειώσουν τη διασυνοριακή μεταδοτικότητα του ιού από χώρα σε χώρα. Ωστόσο τώρα είναι δυσανάλογα, υπό το πρίσμα των εθνικών εσωτερικών μέτρων που εφαρμόζονται. Οι χώρες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πανδημία· νέα κρούσματα μπορούν να αναγνωριστούν και να απομονωθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην αρχή της κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χώρος Σένγκεν πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως.

Αντ’ αυτού, ακούμε τώρα για συνομιλίες σχετικά με διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών εντός της Ε.Ε. για τη διοργάνωση ταξιδιών μεταξύ τους αυτό το καλοκαίρι. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος. Θα δημιουργούσε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, εκείνους που επιτρέπεται να ταξιδεύουν και εκείνους που δεν επιτρέπεται. Θα συνιστούσε απαράδεκτη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Εάν μια χώρα ανοίξει τον τουρισμό στους υπηκόους της, θα πρέπει να είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Οι οικονομίες στην Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σοκ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι και όπου μπορούμε για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των ανθρώπων. Αυτό είναι ιδιαιτέρως επείγον για τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, ο οποίος παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ της Ευρώπης και απασχολεί σχεδόν 23 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται σε οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις σε χώρες ή περιφέρειες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επισκέπτες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατεύσει, παρουσιάζοντας επειγόντως μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου για τον τομέα του τουρισμού, και να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την περίοδο των διακοπών…

Οι προκλήσεις του κορωνοϊού είναι ίδιες για όλους μας, οπότε η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί με μία φωνή. Μεταξύ άλλων, μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει κοινά πρωτόκολλα για τα αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά ταξίδια, καθώς και πανευρωπαϊκούς κανόνες για τα ταξίδια με αυτοκίνητο. Θα χρειαστούμε ένα κοινό πρότυπο υγείας και υγιεινής για ξενοδοχεία, εστιατόρια και μουσεία και το προσωπικό τους, για να διασφαλίσουμε ότι η τοπική τουριστική υποδομή είναι COVID-proof (ηλεγμένη για κορωνοϊό). Επίσης, αν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχετε ασφάλιση υγείας. Το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πόσο καλά μπορούμε να πειθαρχήσουμε και να ρυθμίσουμε τις μετακινήσεις μας, ώστε να επιτρέψουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία, με τον όσο το δυνατόν χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι τα ταξίδια εντός και προς την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ λιγότερα από αυτό που ήλπιζαν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ακόμη και αν καταφέρουμε επιτυχώς και υπεύθυνα να επανεκκινήσουμε και πάλι την τουριστική βιομηχανία εντός της Ευρώπης, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ακόμη και χρεοκοπία. Ως εκ τούτου, ζητούμε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να είναι επιλέξιμες για στήριξη ρευστότητας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό από ό,τι άλλες θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη. Ετσι λειτουργεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει επειγόντως και αποφασιστικά για να αποκαταστήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας και να δείξει την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται και εξαρτώνται από τον τουρισμό για το εισόδημα και την ευημερία τους.

​​​​​​* Ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή