«Αξονα του κακού» βλέπει η Aγκυρα στην πενταμερή

«Αξονα του κακού» βλέπει η Aγκυρα στην πενταμερή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αξονας του κακού» υπό την προστασία της Γαλλίας χαρακτηρίζεται από την Aγκυρα η πενταμερής με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μάλιστα σε επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Οι δηλώσεις του κ. Ακσόι ήλθαν την επόμενη ημέρα μετά τους ασυνήθιστους φυλετικούς προσδιορισμούς (αρμενικό λόμπι και ελληνικό λόμπι) που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακριβώς μετά τη διακήρυξη που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ σχετικά με την ανάγκη περιορισμού της δράσης της Aγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και απομάκρυνσής της από το μέτωπο της Λιβύης.

Σε πλήρη συντονισμό με την Aγκυρα, σχετική, καταδικαστική ανακοίνωση για την πενταμερή εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη. Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι και το αμφίσημο τουίτ του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί. Η τουρκική παραβατικότητα, αλλά και ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ακσόι ανέφερε ότι η κοινή δήλωση «αποτελεί ένα παράδειγμα υποκρισίας μιας ομάδας χωρών που επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια μέσω των πολιτικών που επιδιώκουν και δεν βλέπουν κανένα κακό στο να θυσιάζουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες των λαών στη φρικτή επιθετικότητα δικτατόρων, και που βρίσκονται σε παραλήρημα, καθώς οι ατζέντες τους διαταράσσονται από την Τουρκία». Κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αποφεύγουν να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία και το ψευδοκράτος, βασίζονται σε «άσχετους μη περιφερειακούς δρώντες» (υπονοεί τη Γαλλία και τα ΗΑΕ), κάνοντας μάλιστα λόγο για νοοτροπία αποικιοκρατίας. «Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Οι ηγέτες αυτής της χώρας φαίνεται να προτιμούν εδώ και καιρό να παραιτηθούν από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δικών τους λαών, παρά να τα προστατεύουν», ανέφερε ο κ. Ακσόι. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ενός γνήσιου και ρεαλιστικού διαλόγου και μέσω της συνεργασίας παρά με την προσπάθεια δημιουργίας άξονα του κακού», καταλήγει.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας. Και τονίζει ότι «το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων δύο χωρών με αντικείμενες ακτές στη Μεσόγειο σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου μέρους».

Στη «Χουριέτ»

Σημειώνεται τέλος ότι ερωτήματα προκαλεί το μήνυμα στον λογαριασμό τουίτερ του κ. Αλτούν, ο οποίος ανήρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας με το σχόλιο: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». Το σχόλιο του κ. Αλτούν εξελήφθη ως έμμεσο μήνυμα για την –εν καιρώ– μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ενώ σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χουριέτ» παρουσίαζε την ιστορία του ναού από την κτίση του μέχρι σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή