Μαργαρίτης Σχοινάς: Εως και 2 τρισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης

Μαργαρίτης Σχοινάς: Εως και 2 τρισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεταξύ 1,5-2 τρισεκατομμυρίων ευρώ» θα κυμανθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με την Ελένη Βαρβιτσιώτη της «Κ» και τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, ανέφερε ότι η πρόταση θα κατατεθεί «εντός δέκα ημερών».

Το Ταμείο, στο οποίο έχουν εστιάσει οι προσπάθειες για μια πανευρωπαϊκή οικονομική απάντηση στον κορωνοϊό, πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, να πληροί τρεις προϋποθέσεις: να είναι επαρκούς μεγέθους·  η βοήθεια να κατευθυνθεί εκεί όπου υπάρχουν οι πιο μεγάλες ανάγκες (σχετικά με αυτό ανέφερε ότι δυσμενείς προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020 «ίσως αποδειχθούν ευλογία» όσον αφορά την πρόσβασή της στο νέο εργαλείο)· και να υπάρξει η «σωστή δοσολογία» μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. «Δεν πρέπει ο κανόνας να είναι να χρεωθεί περισσότερο ο ευρωπαϊκός Νότος», ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Μένει να φανεί αν το ποσό που θα ανακοινωθεί θα είναι πραγματικοί πόροι ή το υπεραισιόδοξο προϊόν λογιστικών αλχημειών.

Ο κ. Σχοινάς προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, που θέτει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχει συμβάλει ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά του, ο Λουκάς Τσούκαλης χαρακτήρισε την ετυμηγορία «βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι ακούγονται και πολύ διαφορετικά πράγματα από τη Γερμανία, μνημονεύοντας παρέμβαση του συνδέσμου βιομηχάνων της χώρας υπέρ της δημοσιονομικής αλληλεγγύης στην Ε.Ε. «Παρά τις αρχικές έντονες αντιδράσεις των βόρειων χωρών, τα δεδομένα έχουν αρχίσει να αλλάζουν», είπε. 

Σχετικά με τα άνισα οφέλη της χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στην Ε.Ε., καθώς δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις τους, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε το μέτρο προσωρινό και αναγκαίο. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι δεν θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την αλλοίωση των όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στην εποπτεία του οποίου υπάγεται και το μεταναστευτικό – προσφυγικό, δήλωσε «πολύ υπερήφανος» για τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίστηκε την κρίση στον Εβρο, τηρώντας παράλληλα τις νομικές υποχρεώσεις της. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τη νομική ανάλυσή της για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Αθήνα κατά την περίοδο εκείνη. Σχετικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που έχει αναλάβει να καταρτίσει μαζί με την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι ακλόνητη πολιτική του πεποίθηση ότι πρέπει να παρουσιαστεί πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. (1.7.2020), «κάποια στιγμή τον Ιούνιο». Μίλησε για ένα οικοδόμημα με τρεις ορόφους: τη σχέση με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με τον νέο Frontex και τον μηχανισμό επιμερισμού της ευθύνης, «ώστε να ανατραπεί η απαράδεκτη κατάσταση» όπου οι χώρες πρώτης υποδοχής επωμίζονται όλο το βάρος των ροών. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», είπε, αλλά δήλωσε αισιόδοξος, γιατί είναι «πολύ καλύτερα δομημένοι ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος» και άρα υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό στον τρίτο, που είναι και ο πιο περίπλοκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή