«Οδηγός» Κομισιόν για το άνοιγμα των συνόρων

«Οδηγός» Κομισιόν για το άνοιγμα των συνόρων

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κατευθυντήριες γραμμές για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων και την επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς στην Ε.Ε. δημοσιοποίησε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συστάσεις καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, από μέτρα για ασφαλή μετακίνηση με διαφορετικά μέσα μεταφοράς ώς τη λειτουργία εφαρμογών ιχνηλάτησης και τους όρους αποζημίωσης για επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται.

Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι δεσμευτικά – τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν τα σύνορά τους («δεν μπορούμε να τους πούμε εμείς πότε να το κάνουν», δήλωσε χθες ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν). Η Κομισιόν, με το πακέτο αυτό, προσπαθεί να επιβάλει έναν συντονισμό στη διαδικασία εξόδου από την πανευρωπαϊκή καραντίνα, ο οποίος ήταν εμφανώς απών από τη φάση του lockdown. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει το άνοιγμα των συνόρων να βασιστεί σε τρία κριτήρια: τα επιδημιολογικά δεδομένα στις χώρες μεταξύ των οποίων θα επιτραπεί η μετακίνηση (να είναι παρεμφερή και να δείχνουν μία κατάσταση υπό έλεγχο)· την ισχύ παρόμοιων μέτρων για την υγιεινή και την κοινωνική απομάκρυνση· και την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των περιοριστικών μέτρων.

Υπό τον όρο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ των χωρών που ανοίγουν τα σύνορά τους συγκλίνουν, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται η επιβολή 14ήμερης καραντίνας στους ταξιδιώτες. Ερωτηθείσα για το πώς η Επιτροπή ορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα που επιτρέπουν το άνοιγμα με το ελάχιστο δυνατό ρίσκο, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη μίλησε για μια «σταθεροποίηση σε χαμηλό επίπεδο» κρουσμάτων, χωρίς να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Η άρση των απαγορεύσεων, όπως τόνισαν αξιωματούχοι της Επιτροπής, πρέπει γίνει με τρόπο που δεν συνεπάγεται διακρίσεις. Οταν μία χώρα ανοίγει τα σύνορά της προς μία άλλη, με άλλα λόγια, θα πρέπει να τα ανοίγει και προς όλες τις υπόλοιπες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα. Επιπλέον, το άνοιγμα δεν μπορεί να αφορά άτομα συγκεκριμένης ιθαγένειας σε ένα κράτος-μέλος – πρέπει να εκτείνεται σε όλους τους μόνιμα διαμένοντες στη χώρα αυτή. 

Σε άτυπη ενημέρωση για το πακέτο, τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό, για τον τουρισμό αλλά και για τη γενικότερη δυνατότητα μιας χώρας να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση μέσω τεστ και ιχνηλάτησης, ώστε τυχόν νέα εισαγόμενα κρούσματα να περιοριστούν και να μη μετατραπούν σε δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν υιοθετήθηκε σύσταση για διαγνωστικά τεστ πριν από το ταξίδι προς άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γιατί το αρνητικό τεστ δεν θα αποτελούσε εγγύηση ότι το άτομο που ταξιδεύει δεν θα νοσούσε. Σχετικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης (tracing apps) που αναπτύσσονται σήμερα σε σειρά κρατών-μελών, έτερος κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολο έργο» την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ τους. Για να χρησιμοποιηθεί για τη φετινή τουριστική σεζόν, σημειώνει, πρέπει η διαλειτουργικότητα να έχει επιτευχθεί εντός διμήνου. Στις συστάσεις της Κομισιόν τονίζεται ότι η χρήση των εφαρμογών αυτών θα είναι αυστηρά εθελοντική. Η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης έναν διαδραστικό χάρτη που θα ενημερώνει τους τουρίστες για τις συνθήκες σε κάθε προορισμό (επιδημιολογικά δεδομένα, υποδομές υγείας, μέτρα ασφαλείας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία κ.ά.).

Μάσκες στα αεροπλάνα

Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή τη μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, κατά τη διάρκεια της πτήσης και στους χώρους των αεροδρομίων. Οι αεροπορικές θα πρέπει να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού. Οι διαδικασίες του check-in, της παράδοσης και της παραλαβής αποσκευών θα πρέπει να οργανωθούν με τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Για τα τρένα, η Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής απομάκρυνσης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών και τη χρήση μάσκας στα βαγόνια και στους σταθμούς. Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού. Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια. Η Κομισιόν συνιστά τη μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες, ενώ τα πλοία θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Κομισιόν έχει εισηγηθεί την παράταση της απαγόρευσης μετακινήσεων από και προς τρίτες χώρες μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή