Αίτημα παράτασης στον Frontex

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της επιχείρησης ταχείας επέμβασης του Frontex σε Εβρο και Αιγαίο έως τον Ιούλιο ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό Αστυνομία και Λιμενικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη την Τρίτη, και χθες στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Κ», ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την παράταση της επιχείρησης για έναν επιπλέον μήνα». Επισήμως, η Βαρσοβία (σ.σ.: εκεί βρίσκονται τα κεντρικά του Frontex) δεν έχει απαντήσει στο ελληνικό αίτημα, ωστόσο αρμόδιες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει προφορικά κάνει αποδεκτό το αίτημα για παραμονή των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έως τις 6 Ιουλίου.

Την 1η Μαρτίου

Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα».

Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, τα κοινοτικά μέσα έφτασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Οπως όμως διευκρίνισε χθες στην «Κ» αξιωματούχος του Frontex, «από κοινού με τις ελληνικές αρχές αξιολογήσαμε την κατάσταση στα σύνορα και αποφασίσαμε να παρατείνουμε την επιχείρηση, αρχικά για έναν ακόμα μήνα, έως την 6η Ιουνίου».

Το νέο αίτημα προς τον οργανισμό για παράταση της επιχείρησης έως τον Ιούλιο υπεβλήθη έπειτα από εκτιμήσεις και αναλύσεις στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Εβρο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Το Λιμενικό μάλιστα φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την αύξησή τους με επιπλέον 6 σκάφη περιπολίας.

«Συνέταιροι»

Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, σημειώνουν ότι η επιθυμία της Ελλάδας για παραμονή του Frontex σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο δεν υπακούει αποκλειστικά και μόνο σε επιχειρησιακά κριτήρια. Οπως εξηγούν, έχει στόχο να «εμβαθύνει τη συνεργασία της Ελλάδας με τον οργανισμό» και να καταστήσει τους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες επιχειρησιακούς «συνεταίρους» στη φύλαξη των συνόρων, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες, από την τουρκική και όχι μόνο πλευρά, για όχι πάντα θεμιτές τακτικές που ακολουθούνται από την ελληνική πλευρά στην επιτήρηση των συνόρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή