Βουλή: Ακραίες εκφράσεις σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Βουλή: Ακραίες εκφράσεις σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαχρονικό φαινόμενο να καταγράφονται, εντός Βουλής, ακραίες εκφράσεις ως «μομφή» κατά πολιτικών αντιπάλων, ειδικά σε περιόδους που η πολιτική ατμόσφαιρα ή το κλίμα γενικότερα -και στην κοινωνία- είναι ιδιαιτέρως φορτισμένο, κάνει αυτές τις ημέρες την επανεμφάνιση του στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Τελευταίο «κρούσμα» αποτελεί η χρήση του όρου «άσχετοι» που απευθύνθηκε χθες από κυβερνητικά στελέχη, σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις, με διαφορετική αφορμή, προς βουλευτές της αντιπολίτευσης, ως σχόλιο για κριτική την οποία είχαν ασκήσει.

Ο εν λόγω όρος, βεβαίως, για εκείνους οι οποίοι παρακολουθούν τις δημόσιες συζητήσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, μοιάζει με «πταίσμα», καθώς έχουν προηγηθεί πολλές περισσότερες και υβριστικότερου χαρακτήρα. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι, στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, λέξεις όπως «γερμανοτσολιάδες», «προδοσία», ενώ υπάρχει πάντα και το κάθε εποχής «πολιτικός απατεώνας». Πέραν τούτων, βεβαίως, υπάρχουν και «ηπιότερες» περιφραστικές αναφορές, με έκδηλα ωστόσο χαρακτήρα προσωπικής προσβολής, που επίσης δεν περνούν απαρατήρητες. Όλα συμβάλλουν στην περαιτέρω πτώση του επιπέδου του πολιτικού προσωπικού ενώπιον της κοινωνίας.

Τα αρχικώς προαναφερθέντα νέα περί «ασχέτων» κρούσματα, σημειώθηκαν αφενός σε συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο και αφετέρου σε συνεδρίαση Επιτροπής, αντικείμενο της οποίας ήταν η επεξεργασία νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Περίπτωση πρώτη:

Στην Ολομέλεια το πρωί, το λόγο είχε λάβει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και η επίκαιρη ερώτηση της είχε ως θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων».

Με αφορμή, ειδικότερα, αναφορές της σε ένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης, το σχετικό με τη λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» και την κριτική της επ’ αυτού, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων είπε: «Πάμε, λοιπόν, τώρα για να καταλάβουμε τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, διότι αν δεν έχετε καταλάβει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ –εσείς που είστε και τραπεζικός- έχουμε φοβερό πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα, δεν θα δώσουμε τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιούνιο -πάμε στα βασικά-, τον Ιούνιο θα δώσουμε άλλο ένα δισεκατομμύριο. Ένα δισεκατομμύριο θα δοθεί τον Μάιο και άλλο, επιπλέον, συν ένα δισεκατομμύριο τον Ιούνιο, που δεν έχει ανακοινωθεί. Δεύτερον, στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Λέγεται «My Business Support». Μπαίνετε μέσα και βλέπετε. Τι γίνεται από αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα; Κάθε λεπτό που περνάει μετράει το ρολόι πόσες επιχειρήσεις εγκρίνονται και παίρνουν τα λεφτά. Την ώρα που έβγαλε την ανακοίνωση ο κ. Παππάς, είχαν πάρει τα λεφτά 8.600 επιχειρήσεις. Μέχρι να του απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας μία ώρα μετά, στις 8 το βράδυ, οι επιχειρήσεις είχαν γίνει 22.400. Σήμερα, αν πατήσετε Google στο κινητό σας στο «My Business Support», θα έχουν πάει σχεδόν 35.000 και μέχρι το βράδυ 60.000! Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα αυτό! Δηλαδή, είστε παντελώς άσχετοι».

Περίπτωση δεύτερη:

Το απόγευμα, και ενώ στο επίκεντρο της συνεδρίασης Επιτροπής ήταν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καταγράφηκαν επικριτικά σχόλια εκτός των άλλων για δύο διατάξεις του (Άρθρα 63 και 64) που προβλέπουν την παραγραφή και παύση της δίωξης «των πλημμελημάτων που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30η.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος (ή και έξι μηνών) ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινοφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές».

Πρώτος αντέδρασε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Διον. Καλαματιανός: «Γιατί δεν λαμβάνεται πρόνοια να μην παραγραφούν οι ποινές που επιβλήθηκαν για εγκλήματα, όπως η παράνομη βία, η ενδοοικογενειακή βία και τώρα με τον εγκλεισμό, απειλή, κλοπή κλπ» είπε.

«Υπάρχει και το θέμα ότι έχετε αφαιρέσει από τις εξαιρέσεις των εγκλημάτων που ορίζετε τα εγκλήματα που τελέστηκαν μέχρι 20/4 της ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που είναι απαράδεκτο και τραγικό, κάτι που πρέπει να το δείτε και πρέπει να το βάλετε και αυτό στις εξαιρέσεις, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα εγκλήματα, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, αυξήθηκαν. Εσείς, ως κυβέρνηση, βγήκατε επικοινωνιακά και αναδείξατε το ζήτημα. Πρέπει το ζήτημα της έμφυλης διάστασης να πηγαίνει και να βρίσκεται σε όλα τα νομοσχέδια. Σας καλώ, τουλάχιστον, να βάλετε στις εξαιρέσεις το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας», σχολίασε αμέσως μετά η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ).

«Το άρθρο 63 και το άρθρο 64 σε σχέση με τη ρύθμιση που εισάγει για την υπό όρο παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών για αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και για επιβληθείσες ποινές μέχρι έξι μήνες. Στις εξαιρέσεις δεν περιλαμβάνονται τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας και ειδικά αυτό είναι πάρα πολύ προβληματικό, εν μέσω κορωνοϊού, όπου γίναμε όλοι μάρτυρες από πληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης και από σχετική αρθρογραφία ότι τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται σε ιδιαίτερη έξαρση. Το γεγονός, λοιπόν, ότι τα αδικήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, θεωρούμε ότι παρέχουν συγχωροχάρτι και ασυλία στους δράστες. Θα πρέπει, λοιπόν, να επανεξεταστεί αυτό το άρθρο», επισήμανε εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου.

Στο θέμα επανήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, αναφέροντας: «Και έρχομαι σε μια τελευταία παρατήρηση. Επίσης, κάτι άλλο, που το είπαν και άλλοι συνάδελφοι. Στα αδικήματα, τα οποία εξαιρούνται από την παραγραφή και από την παύση της ποινικής δίωξης θα έπρεπε, εφόσον μάλιστα γίνεται λόγος και για πράξεις που σχετίζονται με τη διάδοση του κορωνοϊού, να αναφερθούν και να εξαιρεθούν και αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία (είπε πως το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που μνημονεύονται στα άρθρα) «άσχετους» εκείνους που ασκούν κριτική.

«Έρχεστε, λοιπόν και μου λέτε ότι δεν προβλέπουμε το ζήτημα των ποινών της ενδοοικογενειακής βίας. Εγώ δεν είμαι δικηγόρος, είμαι γιατρός και ρωτάω τους συνεργάτες μου για να μάθω, εσείς που όλα αυτά τα λέτε, διαβάσατε τη ρύθμιση που φέρνουμε; Την έχετε προσέξει και απευθύνομαι με οποιοδήποτε τόνο μπορείτε να λάβετε προς όλους σας; Αλήθεια, την έχετε προσέξει; Ξέρετε για ποιες ποινές παραγράφονται; Αυτές που αφορούν αδικήματα με ποινή φυλάκισης έως ένα χρόνο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κων. Τσιάρας, για να συνεχίσει: «Ξέρετε τι ποινή έχουν τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας; Ποινή φυλάκισης έως 2 χρόνια. Δεν εντάσσονται σε αυτό τον κανόνα. Ξέρετε που μπερδευτήκατε, κύριε Καλαματιανέ; Στο ότι όταν φέρατε τη δική σας ρύθμιση για την εξάλειψη ποινών, αφορούσε σε ποινές φυλάκισης για 2 χρόνια. Εμείς φέρνουμε μια ρύθμιση που αφορά σε ποινές φυλάκισης έως ένα (1) χρόνο και είναι κρίμα, πραγματικά, παρασύρεται και τα κομματικά σας όργανα και γράφουν πράγματα, τα οποία δείχνουν ότι είσαστε άσχετοι "ρε παιδιά". Δηλαδή, κάποια πράγματα πρέπει να τα προσέχετε και κάποια πράγματα, επαναλαμβάνω, ότι εγώ δεν είμαι δικηγόρος, είμαι γιατρός, αλλά ρωτάω και μαθαίνω, κάποια πράγματα πρέπει να τα διαβάζετε με τις συγκεκριμένες λέξεις που η νομική επιστήμη, επιβάλλει και επιτάσσει. Το λέω αυτό, διότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε σοβαροί».

Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή σήμερα, Πέμπτη, με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και συζήτηση επί των άρθρων, και αύριο με την διαδικασία της «β’ ανάγνωσης», προκειμένου να εισαχθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή