Τσίπρας: Στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την αγορά

Τσίπρας: Στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την αγορά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας, όπου ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταστηματάρχες στην πλατεία Ειρήνης, αλλά και με ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εστίασης στη στοά της οδού Βουλής.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη του επίσκεψη σε χώρους εργασίας μετά την εκδήλωση της πανδημίας, δέχθηκε τα παράπονα του εμπορικού κόσμου που συνέκρινε τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητεί επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μη μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά». Ζήτησε την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καθώς οι επαγγελματίες καλούνται να την πληρώσουν εν μέσω πανδημίας με βάση τα εισοδήματα του 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα στους κατόχους ακινήτων για τα ενοίκια, καθώς έχουν σημειωθεί περιστατικά με ιδιοκτήτες που είτε απειλούν με εξώσεις μετά το lockdown είτε συζητούν αυξήσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλ. Τσίπρας με μέλη της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προανήγγειλε πως θα φέρει τις προτάσεις του κλάδου στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το σημαντικό είναι «το νέο πρόγραμμα του κόμματος να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην κάλυψη των άμεσων αναγκών και των αναγκών της επόμενης ημέρας, τώρα που είμαστε στη φάση της ανάκαμψης», όπως τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη, δηλώνοντας πως στο πεδίο της οικονομίας «η κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δέχθηκε τον διάλογο και δεν έγινε καμία προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Παρουσιάσαμε ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων έγκαιρα, γιατί η χρονικότητα των μέτρων για εμάς παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου να μπορέσουμε όχι μόνο να ανασχέσουμε το βάθος της ύφεσης, αλλά να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για μια πιο γρήγορη επανάκαμψη».

Ως παράδειγμα έφερε την αδυναμία της πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. «Εμείς προτείναμε 3 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδότησης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν λειτουργικά έξοδα, μέρος του λειτουργικού τους κόστους, καθώς και την κάλυψη ενός βασικού εισοδήματος προς όλους τους εργαζομένους», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή