Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση σήμερα και η λήψη απόφασης αύριο, με μυστική ψηφοφορία, επί του αιτήματος βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση του αριθμού των αδικημάτων που διερευνά η «προανακριτική» της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, έρχονται να φορτίσουν ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικά ηλεκτρισμένο κλίμα στο εσωτερικό του πολιτικού κόσμου.

Ως γνωστόν, και ενώ οι εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, βάσει του περιεχομένου καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων, τριάντα βουλευτές της πλειοψηφίας υπέβαλαν πρόταση για την διερεύνηση τυχόν περαιτέρω ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου «για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα: Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου, ηθική Αυτουργία σε κατάχρηση Εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως γνωστόν, σε ατομικό επίπεδο ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και σε πολιτικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν καταγγείλει σε όλους τους τόνους ότι με την εν εξελίξει διαδικασία η ΝΔ αφενός επιχειρεί να καλύψει «το πραγματικό σκάνδαλο Novartis» και τις ευθύνες επ’ αυτού συγκεκριμένων στελεχών των κυβέρνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου ότι επιχειρεί να διαμορφώσει «ατζέντα» δημόσιας συζήτησης, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία δημιουργεί στην κοινωνία και την οικονομία η σημερινή κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα με ομιλίες τους στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, όχι μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά και τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες από χθες να αναφέρουν ότι θα λάβει το λόγο και ο κ. Αλ. Τσίπρας, βάζοντας στο στόχαστρο εκ νέου προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, πάντως, καταγράφονται επιπροσθέτως και επισημάνσεις ότι η τακτική της κυβέρνησης στο πεδίο αυτό δεν εκλαμβάνεται ως «άσχετη» με ενδεχόμενους σχεδιασμούς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με φόντο και την επερχόμενη μεγάλη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας: καταλογίζονται, συγκεκριμένα, σχεδιασμοί να πορευθεί προς τις πρόωρες κάλπες, έχοντας εν τω μεταξύ ανοίξει το δρόμο για Ειδικό Δικαστήριο κατά ενός εκ των κεντρικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Το ΚΙΝΑΛ

Στον αντίποδα, το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της προτάσεως των «γαλάζιων» βουλευτών, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να τηρήσει και πολιτικές αποστάσεις από την ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κυρίας Φωτεινής Γεννηματά:

«Οι Έλληνες που σήμερα βιώνουν ξανά τα δύσκολα και κινδυνεύουν να δουν τις θυσίες τους να εξανεμίζονται, δικαιούνται να μάθουν όλη την αλήθεια για το σκάνδαλο και τη σκευωρία της Novartis. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε κάθε έρευνα για το πραγματικό σκάνδαλο του φαρμάκου προκειμένου να υπηρετήσει κομματικές επιδιώξεις σε βάρος πολιτικών της αντιπάλων. Το πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα, το οποίο γεννήθηκε από τα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει έρθει στο φως, με λεπτομέρειες και ονόματα. Αποκαλύπτεται η δομή, ο τρόπος δράσης του και οι αντι-θεσμικές στοχεύσεις του.

Όσοι έστησαν και συντόνισαν αυτό το σκοτεινό παρά-κέντρο εξουσίας και επωφελήθηκαν από αυτό θα βρεθούν απολογούμενοι για τις πράξεις τους. Θα δώσουν λόγο για το βαρύ πλήγμα που κατάφεραν στο σώμα του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.

Από την πρώτη μέρα ξεκαθαρίσαμε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου κι αν βρίσκονται. Δεν μας διακατέχει δίψα για εκδίκηση, αλλά η κάθαρση είναι εγγύηση για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Το Κίνημα Αλλαγής που δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται θα συνεχίσει αταλάντευτα για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και τώρα με την θετική του ψήφο στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου».

Αποστάσεις από τους χειρισμούς και τους σχεδιασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων τηρούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο.

Η διαδικασία

Το ειδικό περιβάλλον, εξαιτίας της πανδημίας και της ανάγκης να λαμβάνονται μέτρα υγειονομικής προστασίας, περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και στους κεντρικούς χώρους της Βουλής, αφήνει το αποτύπωμά του και στην ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία. Όπως προαναφέρθηκε, σχεδιάστηκε να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί σε δύο συνεχόμενες ημέρες.

Σήμερα θα γίνει συνεδρίαση μόνο για συζήτηση επί του αιτήματος. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου οκτώ ώρες με δικαίωμα να λάβουν το λόγο οι έξι εισηγητές των κομμάτων και στη συνέχεια άλλοι δώδεκα, κατ’ αναλογία της δύναμης κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας: πέντε από την ΝΔ , τρεις από ΣΥΡΙΖΑ και από ένας από έκαστο των μικρότερων κομμάτων. Βάσει του Κανονισμού, δικαίωμα τοποθέτησης θα έχουν επίσης οι έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ένας υπουργός εκ μέρος της κυβερνήσεως, πολιτικοί αρχηγοί αν το επιθυμούν- και, φυσικά, ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος που σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής έχει δικαίωμα ομιλίας στη συνεδρίαση αυτή.

Αύριο θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης. Η ψηφοφορία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες, καθώς τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, και με στόχο να μην βρεθούν όλοι μαζί την ίδια ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα προσέρχονται σε ομάδες των 60 ατόμων. Κάθε μία από τις πέντε ομάδες θα έχουν στην διάθεση τους μία ώρα για να ψηφίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή