Βουλή – Προανακριτική: ΣΥΡΙΖΑ απόντος η απόφαση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Βουλή – Προανακριτική: ΣΥΡΙΖΑ απόντος η απόφαση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη απόφασης για διεύρυνση του αριθμού των αδικημάτων που διερευνά η «προανακριτική» για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου οδηγείται αύριο Τετάρτη η Βουλή, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ – κλιμακώνοντας την αντιπολιτευτική του τακτική – απόντα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια ομιλίας του απόψε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αφού έκανε ακόμα μία οξύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου, μίλησε για «φιάσκο» που δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει, για να προσθέσει απευθυνόμενος στα στελέχη της πλειοψηφίας: «Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Είναι η δική μας απάντηση στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών».

Από την αυριανή ψηφοφορία θα απουσιάζουν επίσης το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και -όπως φαίνεται- η Ελλ.Λύση, αλλά για λόγους εντελώς διαφορετικούς, αφού στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε συνολικά, σήμερα και στο παρελθόν, τα βέλη της κριτικής τους στρέφονται το ίδιο τόσο στην ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σημερινή διαδικασία ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, τόσο η ομιλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, όσο και ορισμένες στιγμές που προκάλεσαν είτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον (όπως η αποστροφή της ομιλίας του κ. Δημ. Λάππα, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αποκάλυψε την ταυτότητα των «προστατευόμενων μαρτύρων»), είτε πολωτικό κλίμα – με την παρέμβαση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ι. Ραγκούση να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την οξύτητα της.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «το λέω για να το ακούσουν όλοι εδώ, είναι μεσαία και κορυφαία στελέχη, πρώην και εν ενεργεία, υποπτεύομαι, της Novartis. Επαναλαμβάνω, και εν ενεργεία, υποπτεύομαι, της Novartis. Αυτοί είναι οι μάρτυρες οι προστατευόμενοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας – που είναι και μέλος της «προανακριτικής», πριν καταγγείλει «παρατυπίες» στην διαδικασία που οδηγούν έως και σε ακυρότητα – όπως υποστήριξε. Μόνο κακόπιστοι και ιδιοτελείς επιχειρούν να υποβαθμίσουν την διαδικασία, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Μπούγας.

Νωρίτερα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Β. Κεγκέρογλου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Είναι υπαρκτό το σκάνδαλο φαρμάκου, αλλά πάνω του στηρίχθηκε γκρίζα προπαγάνδα για να συγκαλυφθούν τα αίτια και να στοχοποιηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι».

Το ΚΚΕ, είτε διά στόματος του γ.γ. Δημ. Κουτσούμπα, είτε δια των βουλευτών του που έλαβαν το λόγο, κάνει λόγο για «άσφαιρη αντιπαράθεση» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Ν. Καραθανασόπουλο να σημειώνει μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: "Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Επιτροπή φάρσα ήταν. Δεν έκανε τίποτα, το κουκούλωσε. Και τώρα έχετε ενδιαφέρον να αποκαλύψετε το σκάνδαλο; Τότε που είχατε την πλειοψηφία, δεν το πράξατε. Το ίδιο κάνει και η ΝΔ σήμερα. Το ΚΚΕ δεν θα συμπράξει σε αυτή την διαδικασία, δεν θα νομιμοποιήσει και θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία».

«Η ιστορία αυτή είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών: οι πρώην κατά των νυν» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ.Βελόπουλος για να προσθέσει ότι είναι «βρώμικο το πολιτικό σύστημα από το 1974 ως σήμερα».

Για «εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του» μίλησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και σημε΄.ιωσε ότι θα προβεί σε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις για πτυχές της υπόθεσης κατά την κατάθεση του στην «προανακριτική», ή και αν χρειαστεί και στο ειδικό δικαστήριο. «Στόχος των εμπαθών κατηγόρων μου ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα», υποστήριξε επίσης, ενώ υποστήριξε πως έγιναν «παράνομες και αντισυνταγματικές, ηθικά απαράδεκτες ενέργειες» σε βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή