ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Βουλή

Διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Βουλή

Με 175 θετικές ψήφους, εγκρίθηκε σήμερα μετά από μυστική ψηφοφορία στην Βουλή η πρόταση βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι προσήλθαν να ψηφίσουν οι βουλευτές μόνο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα με διαφορετικό σκεπτικό και επιχειρηματολογία έκαστο, επέλεξαν στάση αποχής.

Απόντες ήταν επίσης από πλευράς ΚΙΝΑΛ οι Φωτεινή Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης αλλά δήλωσαν ότι βρίσκονταν εκτός Αθηνών “για ανελαστικούς λόγους”, και μέσω επιστολών τους που απέστειλαν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, αν και δεν προβλέπεται αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική, δήλωναν ότι εάν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζαν  “σύμφωνα με τη θέση του κόμματος” – δηλαδή θετικά. Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, είναι 180 οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Στην κάλπη βρέθηκαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια, χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί -λόγω μυστικότητας- σε ποιο κόμμα ανήκουν οι βουλευτές που τα έριξαν.

Πλέον, καθώς έχει διευρυνθεί ο αριθμός των προς διερεύνηση αδικημάτων, η “προανακριτική” έλαβε παράταση προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματος της στην εθνική αντιπροσωπεία: αντί της 30/5, έλαβε παράταση ως τις 30 Ιουνίου. Στην αποψινή της συνεδρίαση, εξετάζεται ως μάρτυρας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.

Η διαδικασία, πάντως, δεν ήταν ανέφελη, καθώς ορισμένα περιστατικά προκάλεσαν έως και εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρει ακόμα και ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά την εμπλοκή που προκάλεσε η επιλογή του βουλευτή της ΝΔ Στ. Καλογιάννη να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο. Το γεγονός έγινε αμέσως αντιληπτό από την εφορευτική Επιτροπή, διεκόπη για λίγα λεπτά η διαδικασία και τελικώς, αποφασίστηκε να ανοίξει η κάλπη, να πάρει ο βουλευτής το ψηφοδέλτιο του και αφού το τοποθετήσει εντός φακέλου να το ρίξει με σωστό τρόπο στην κάλπη.

Με αφορμή αυτό το γεγονός τόσο διά των συνηγόρων του ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους ήγειραν θέμα ακυρότητας της ψηφοφορίας. Μάλιστα, σε επιστολή της με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Βουλής η κυρία Ολγα Γεροβασίλη κάνει λόγο για “κοινοβουλευτικό  έγκλημα” και συμπληρώνει: “Η εκλογική  διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”.

Τις αιτιάσεις απέρριψε από του βήματος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο κ. Τασούλας: “Όντως υπήρξε ζήτημα το οποίο αμέσως διαπιστώθηκε από μέλη εφορευτικής επιτροπής. Το κυρίαρχο στοιχείο της ψηφοφορίας είναι η μυστικότητα της. Εφόσον ο συνάδελφος ψήφιζε χωρίς φάκελο, παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου. Επρεπε εκείνη τη στιγμή ο ίδιος να διορθώσει την κίνηση” είπε ο Πρόεδρος της βουλής και πρόσθεσε: “Δεν ήθελα επ’ ουδενί, να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητας, με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε η παραβίαση, που θα εγείρετο στο τέλος της καταμέτρησης. Κυριάρχησε σωστά η προστασία της μυστικότητας της ψήφου. Δεν υπήρξε λαθροχειρία. Λαθροχειρία θα ήταν η αφαίρεση της ψήφου. Δεν αφαιρέθηκε ψηφοδέλτιο. Προστατεύτηκε το ψηφοδέλτιο με τον φάκελό του. Δεν παράγεται ακυρότητα της διαδικασίας, δεν δέχομαι την αιτίαση της λαθροχειρίας. Είναι έγκυρο το αποτέλεσμα”.

Νωρίτερα, κύκλοι της ΝΔ για το επίμαχο περιστατικό έλεγαν ότι ομόφωνα η εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε πως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη τη στιγμή η κάλπη, παρουσία όλων, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής να το τοποθετήσει εντός του φακέλου και να ριφθεί εκ νέου στην κάλπη”.

Ένα δεύτερο ζήτημα, αφορά στον “τύπο” των ψηφοδελτίων, καθώς οι επιλογές “Ναι” – “Οχι” – “Παρών” αφορούσαν συνολικά τα προτεινόμενα νέα αδικήματα και όχι κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά.

“Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης»” αναφέρουν σε δήλωση τους οι Δημ. Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου. Και συνεχίζουν: “Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή. Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ). Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική”.