ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Ακσόι: Ο Μ. Σχοινάς εκφράζεται ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης παρά ως αξιωματούχος της ΕΕ

ch-aksoi-o-m-schoinas-ekfrazetai-os-melos-tis-ellinikis-kyvernisis-para-os-axiomatoychos-tis-ee-2379190

Τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον ιστότοπο EURONEWS, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο εκπρόσωπος του τουρκικου ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο κ. Σχοινάς μίλησε περισσότερο ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης παρά ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο Ακσόι αναφέρθηκε σε φερόμενες παράνομες πρακτικές εκ μέρους της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συνεπώς σύνορα της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να τις ερευνήσει σοβαρά. Πιο ειδικά, ο Τούρκος εκπρόσωπος επανέλαβε τις κατηγορίες περί δολοφονίας του Πακιστανού Μουχάμαντ Γκουλζάρ από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο, αναφέρθηκε σε επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στο Αιγαίο και στον Εβρό «μπροστά στα μάτια υπηρεσιών της ΕΕ» και τόνισε ότι αιτούντες άσυλο στην ελληνική επικράτεια δεν λαμβάνουν τις φόρμες για τις αιτήσεις τους.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η ΕΕ προστατεύει τα σύνορα της, αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «αρνείται τις θεμελιώδεις αρχές της». Τέλος, ανέφερε ότι η αντίληψη που βλέπει στην Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ισοδυναμεί με «απόλυτη άγνοια των ιστορικών και γεωγραφικών δεδομένων».