ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις άξονες του νέου πακέτου μέτρων 24 δισ. ευρώ

oi-treis-axones-toy-neoy-paketoy-metron-24-dis-eyro-2379192

Η στήριξη της απασχόλησης, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είναι οι βασικοί άξονες του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και μαζί με τα προηγούμενα θα φτάσουν τα 24 δισ. ευρώ. Ενός πακέτου που φιλοδοξεί να κρατήσει αναμμένες τις μηχανές της οικονομίας ώς το φθινόπωρο, όταν θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «γέφυρα» για να τα περιγράψει.

Φθηνότερα εισιτήρια

Για τους καταναλωτές, τα μέτρα, έστω και προσωρινά, φέρνουν φθηνότερα εισιτήρια, καφέ, αναψυκτικά και διασκέδαση στον κινηματογράφο. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν σε δανειοδοτήσεις με εγγύηση του Δημοσίου, μια κάποια στήριξη του τζίρου τους, μέσω των φοροελαφρύνσεων και χαμηλότερη προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο. Και οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, εφόσον τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αφού το κράτος θα καλύπτει μέρος της διαφοράς.

Εφεδρικές δυνάμεις

Η κυβέρνηση δεν εξαντλεί το οπλοστάσιό της στο συγκεκριμένο πακέτο. Διατηρεί εφεδρικές δυνάμεις, τις οποίες θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει, αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτό είναι το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Αν δεν υπάρξει, όμως, αυτή η εκτροπή, οι εφεδρικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους το 2021, με επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τα βασικά μέτρα αυτού του πακέτου «γέφυρας» που ανακοινώθηκαν χθες είναι τα εξής:

1. Για την τόνωση της απασχόλησης, το κυριότερο όπλο είναι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου πάνω από 20%. Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% της απώλειας του μισθού των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με μείωση αμοιβής έως 50%. Θα καλύπτει, επίσης, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

2. Για τους εποχικά απασχολουμένους θα χορηγηθεί επίδομα εποχικής ανεργίας έως τον Σεπτέμβριο, ενώ εφόσον επαναπροσλαμβάνονται θα επιχορηγούνται οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Τα επιδόματα ανεργίας, εξάλλου, που λήγουν τον Μάιο θα παραταθούν για δύο μήνες.

3. Στον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό συνεχίζεται, εξάλλου, η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας και η χορήγηση του επιδόματος ειδικού σκοπού. Επίσης, παρατείνεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και τον Ιούνιο.

4. Από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, σημαντικότερη είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, με στόχο τη μείωση των τιμών, την αύξηση του τζίρου και τη στήριξη των ασθενέστερων καταναλωτών. Επίσης, μειώνεται η φορολογία στο «τουριστικό πακέτο». Η μείωση θα ισχύσει από την 1 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

5. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται, επίσης, μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που θα εμφανίσουν τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο.

6. Για την τόνωση της ρευστότητας, προβλέπεται μια δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε το συνολικό ποσό, μαζί με την πρώτη φάση, να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του οποίου το κράτος θα εγγυάται έως και το 80% των δανείων, τα οποία θα μπορέσουν να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ.

7. Για τη στήριξη των δανειοληπτών που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, το κράτος θα επιδοτεί για ένα διάστημα τις δόσεις του δανείου, ανεξαρτήτως του εάν τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα ή όχι.