Ανανέωση στόλου Π.Ν. με τέσσερα ελικόπτερα MH-60R

Ανανέωση στόλου Π.Ν. με τέσσερα ελικόπτερα MH-60R

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ατζέντα η οποία περιελάμβανε την ενημέρωση για πέντε προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), συνολικού ύψους περίπου 720 εκατ. ευρώ, ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα πλέον σημαντικά εξ αυτών είναι η απόκτηση τεσσάρων αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) αξίας 250 εκατ. ευρώ, τμήμα της προσπάθειας ανανέωσης του στόλου των αξιόπιστων, αλλά παλαιότερων S-70B.

Αποφασίστηκε, επίσης, η χρηματοδότηση με 160 εκατ. ευρώ για τη μερική αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν. («ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ» και «ΣΑΛΑΜΙΣ»), οι οποίες και αποτελούν την αιχμή του δόρατος του στόλου. Ενα αρκετά μεγάλο ποσό (σχεδόν 250,1 εκατ. ευρώ) εκταμιεύεται για την υποστήριξη των F-16, η οποία δεν εντάσσεται αποκλειστικά στην ευρύτερη αναβάθμιση 84 εξ αυτών στην εκδοχή «Viper», αλλά ευρύτερα για τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών. Ουσιαστικά αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για την προμήθεια ανταλλακτικών με τη μεσολάβηση της Αμερικανικής Αεροπορίας USAF μέσω ενός τρόπου τυποποιημένης συνεργασίας (FMS τύπου Q).

Οπλικά συστήματα

Ακόμη 28,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται για τις ανάγκες υποστήριξης και πιστοποίησης των οπλικών συστημάτων των υφιστάμενων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Επιπλέον, με την αξιοποίηση μιας δυνατότητας που υφίσταται στα προγράμματα ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, προωθείται και η αντικατάσταση των 18 κινητήρων εννέα ελικοπτέρων Σινούκ (CH-47D) της Αεροπορίας Στρατού, ύψους περίπου 29,6 εκατ. ευρώ (32,4 εκατ. δολάρια).

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν ακριβώς ως στόχο τη διατήρηση του αξιόμαχου βασικών συστημάτων των Ε.Δ., ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν θα προχωρήσουν τελικές συμφωνίες σχετικά με την απόκτηση νέων συστημάτων. Αυτή τη στιγμή βασικό πρόγραμμα παραμένει η αναβάθμιση των F-16.

Μετά δημοσιεύματα σχετικά με την πιθανότητα καθυστέρησης του προγράμματος, το ΓΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «οι εργασίες στο πρώτο F-16 που θα αποτελέσει και το πρωτότυπο αεροσκάφος της αναβάθμισης έχουν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και συνεχίζονται σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή