Βουλή: Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Βουλή: Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεύρυνση του αριθμού των αδικημάτων που διερευνά η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς και κατά ένα μήνα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια, έως τις 30 Ιουνίου, αποφάσισε χθες η εθνική αντιπροσωπεία.

Η σχετική με τη διεύρυνση πρόταση που είχαν υποβάλει 30 βουλευτές της Ν.Δ. εγκρίθηκε μετά μυστική ψηφοφορία από 175 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια και απουσίαζαν τρεις βουλευτές. Ως γνωστόν, στην ψηφοφορία προσήλθαν να ψηφίσουν οι βουλευτές μόνο της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα, με διαφορετικό σκεπτικό και επιχειρηματολογία έκαστο, επέλεξαν στάση αποχής.

Τα δύο κόμματα αθροιστικά έχουν 180 βουλευτές. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ απουσίαζαν οι Φώφη Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης δηλώνοντας ότι βρίσκονταν εκτός Αθηνών «για ανελαστικούς λόγους», ενώ μέσω επιστολών τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, αν και δεν προβλέπεται, αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική, δήλωσαν ότι εάν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζαν «σύμφωνα με τη θέση του κόμματος» – δηλαδή θετικά. Εξαιτίας της μυστικότητας της διαδικασίας δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί σε ποιο κόμμα ανήκουν οι δύο βουλευτές με τις άκυρες ψήφους.

Εντονες αντιδράσεις

Ενα περιστατικό, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης –από τους πρώτους που ψήφισαν– έριξε το ψηφοδέλτιο χωρίς να το έχει βάλει σε φάκελο, όπως προβλέπεται. Το συμβάν έγινε αμέσως αντιληπτό από μέλη της εφορευτικής επιτροπής και, έπειτα από ολιγόλεπτη εμπλοκή προκειμένου να βρεθεί τρόπος διόρθωσης του προβλήματος, αποφασίστηκε να ανοίξει η κάλπη, να πάρει ο ίδιος πίσω το ψηφοδέλτιό του και αφού το βάλει μέσα σε φάκελο να το ρίξει ξανά με ορθό τρόπο πλέον στην κάλπη.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, τόσο ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος διά των συνηγόρων του όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους ήγειραν θέμα ακυρότητας της ψηφοφορίας. Μάλιστα, σε επιστολή της με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής, η κ. Ολγα Γεροβασίλη κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό έγκλημα» και συμπληρώνει: «Η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Τις αιτιάσεις απέρριψε από του βήματος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Τασούλας: «Δεν ήθελα επ’ ουδενί να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητας, με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε η παραβίαση, που θα εγείρετο στο τέλος της καταμέτρησης. Κυριάρχησε σωστά η προστασία της μυστικότητας της ψήφου. Δεν υπήρξε λαθροχειρία. Λαθροχειρία θα ήταν η αφαίρεση της ψήφου. Δεν αφαιρέθηκε ψηφοδέλτιο. Προστατεύτηκε το ψηφοδέλτιο με τον φάκελό του. Δεν παράγεται ακυρότητα της διαδικασίας, δεν δέχομαι την αιτίαση της λαθροχειρίας. Είναι έγκυρο το αποτέλεσμα», είπε.

Οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου (Δημ. Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα) διαμαρτυρήθηκαν και για το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια οι επιλογές «Ναι» – «Οχι» – «Παρών» αφορούσαν συνολικά τα προτεινόμενα νέα αδικήματα και όχι καθένα από αυτά ξεχωριστά.

Η επιτροπή συνέχισε χθες το απόγευμα τις εργασίες της, με θέμα αυτή τη φορά την εξέταση του κ. Π. Πολάκη. Η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε «επεισοδιακά», καθώς ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας –που είχε ορισθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μέλος της επιτροπής, αλλά εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας– επέλεξε να καθίσει στα έδρανα της μειοψηφίας και όχι στη θέση που προορίζεται για τους μάρτυρες. «Αισθάνομαι κατήγορος και όχι μάρτυρας», φέρεται να είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή